- Brukes i et spill

Sven O. Høiby mener han brukes i et spill - og at han ble lurt av TV2 da han snakket om sitt forhold til datteren, kronprinsesse Mette-Marit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høiby mener det er opp til pressen selv å vurdere om de skal trykke eller sende det han sier.

Onsdag kveld sendte TV 2 et intervju med Sven O. Høiby.

- Intervjuet er gjort på falske premisser. Reporteren ga uttrykk for at dette skulle brukes i en annen sammenheng, med opptak som de hadde gjort tidligere. Han sa at dette skulle brukes som et slags portrettintervju av Sven O., hevder Sven O. Høiby overfor Dagbladet.

Høiby sendte brev til TV 2-sjef Valebrokk for å få stoppet innslaget.

- Jeg var animert

- Intervjuet ble foretatt straks etter at jeg kom tilbake fra London. TV 2-journalisten inviterte på en lutefisk-middag på Hotel Caledonien. Jeg vil sammenligne det med at journalister ikke refererer det som blir sagt i fylla på Tostrupkjelleren. Det er i aller høyeste grad presseetisk uforsvarlig det vedkommende journalist gjorde. Jeg vil her henvise til Vær varsom-plakaten, sier Høiby.

- Han seilte under falskt flagg, i og med at han sa at den seriøse delen skulle klippes sammen med stoff fra tidligere.

- Var du full?

- Jeg var lettere animert.

Forlik med TV2

- Det blir hevdet at du var lokkedue for Se & Hør i London?

- Jeg skal si det akkurat slik det var: Jeg hadde et ønske, på grunn av min helsesituasjon, om å reise til London for å treffe min yndling Marius. Jeg hadde også håp om å få kontakt med Mette-Marit igjen. Se & Hør var generøse nok til å gi meg en reise som bursdagspresang.

- Selvsagt ser jeg, som journalist, at Se & Hør kunne komme til å lage en reportasje på det i etterkant. Men at jeg skulle være brukt som lokkedue er å snu situasjonen helt på hodet, hevder Høiby.

- Her er det TV 2 som stjeler storyen fra Se & Hør. En story som moralsk tilhører ukebladet. Journalisten fra TV2 stjeler og går på lufta med storyen. Det er å henge seg gratis på en sak som han ikke har betalt fem øre for.

- De eneste som har forstått min livssituasjon er faktisk Se & Hør. Dagbladet, VG og TV 2 har ikke betalt fem øre for å få intervjue meg, sier Høiby, som sier han ikke har snakket med Mette-Marit siden bryllupet.

- Blir brukt i spill

- Hvorfor er det riktig at vi skal betale deg for intervju?

- Nei, det er forsåvidt ikke riktig, men Se & Hør betaler meg 3500 kroner i måneden for at jeg skal få bokprosjektet med Marius i havn.

- Blir du brukt som et spill av mediene?

- Ja, selvfølgelig blir jeg det. Denne saken fortoner for meg som en kamp mellom TV 2 og Se & Hør.

- Men er du ikke kjøpt og betalt av Se & Hør?

- Jeg har forsøkt å forklare deg at Se & Hør betaler 3500 kroner i måneden for at jeg skal få arbeide med boka. I den anledning er det viktig at i hvertfall mor og far til Marius får anledning til å gjennomgå manuskriftet.

- Jeg trenger noen kroner for å holde dette i gang, det er det ingen andre medier som har forstått. Jeg må ha lov til å tjene penger på mitt eget yrke.

- Svarer på spørsmål

- Er du enig med Kokkvold at det er redaksjonene selv som må vurdere det du sier?

- Det er jeg helt enig i. Enhver journalist har plikt å vurdere det stoffet han skal presentere.

- Men det er du selv som snakker om forholdet til datteren i pressen?

- Det er selvfølgelig opp til enhver journalist - i enhver sammenheng - å vurdere det intervjuobjektet sier. Og det er ikke jeg som tar initiativ, jeg bare svarer på spørsmål.

- Har ditt forhold til Mette-Marit noe i det offentlige rom å gjøre?

- Det er det opp til redaksjonene selv å vurdere. Selvfølgelig kan jeg vurdere det som journalist, men i denne saken er jeg inhabil.

- Fremstilles som tulling

- Hvorfor har du ikke hørt på familien som ikke vil at du skal uttale deg og ikke skrive bok?

- Det er av såpass privat karakter, og jeg har forsåvidt ikke lyst å kommentere det. Det er en menneskerett å ha synspunkter, men jeg synes ikke dette tilhører det offentlige rom i det hele tatt.

- Bør du beskyttes mot deg selv?

- Det er svært populistisk å si slikt. De som mener det, får holde det for seg selv. Jeg må ikke beskyttes mot meg selv, svarer Høiby.

- Jeg fremstilles som en tulling! Det er flest journalister som mener dette, men hvorfor stiller de meg da tusen spørsmål?

FALSKE PREMISSER: Intervjuet er gjort på falske premisser. TV 2-reporteren ga uttryk for at dette skulle brukes i en annen sammenheng, med opptak som de hadde gjort tidligere. Han sa at dette skulle brukes som et slags portrettintervju av meg, hevder Høiby overfor Dagbladet.