Sex-arbeidernes skjulte verden

Brukes rått i sexannonser

Han visste at han var rammet av ID-tyveri. Men han visste ikke at han ble brukt i hallikvirksomhet. Kristiansanderen er fortvilet.

FRASTJÅLET PASS: Mannen, som ønsker å være anonym, har blitt utsatt for ID-svindel og fått sitt eget navn misbruk til sex-salg. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
FRASTJÅLET PASS: Mannen, som ønsker å være anonym, har blitt utsatt for ID-svindel og fått sitt eget navn misbruk til sex-salg. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Gransker
Sex-arbeidernes skjulte verden

Mannen som går gjennom snødrevet på vei hjem fra jobb i Kristiansand, har åtte Facebook-kontoer i sitt navn. Han vet at han er utsatt for ID-tyveri.

Derfor har han sperret for kreditt i alle norske banker, men må stadig forholde seg til at navnet hans brukes i alle mulige sammenhenger, uten hans godkjennelse. Han ønsker å være anonym i avisa.

Når Dagbladet banker på døra hans i november 2022, er det fordi han har ti telefonnummer registrert på seg, flere brukes til sexsalg på nettsida Realescort.eu.

Telefonnumrene brukes av et hallik-nettverk som styrer kvinner som selger sex over hele landet, slik Dagbladet har dokumentert.

Han blir sjokkert og oppgitt når han får se oppføringene fra Gule Sider.

- Herregud!

Dagbladet viser ham flere sexannonser der telefonnumre registrert på mannen står oppgitt.

- Bruker disse tjenestene mitt nummer for å bli kontaktet for salg av sex? spør mannen.

Svaret er ja. Gjennom tre måneder sto hallik-nettverket bak nesten 70 sex-annonser som kan knyttes til drøyt 50 telefonnumre, registrert på 20 navn, viser Dagbladets undersøkelser. Vi kaller det «Lola-nettverket». Minst ti sex-annonser er knyttet til mannens navn siden sommeren.

- Maktesløs

I april 2019 ble mannen frastjålet passet sitt på toget til flyplassen i Brussel. Et år seinere forsøkte den første svindleren å lage et kredittkort i hans navn.

Siden har ukjente personer bestilt telefoner, forsøkt å kjøpe internett-domener og handlet på nett i hans navn.

Og nå kan altså Dagbladet vise at det er opprettet en rekke telefonabonnementer som ble brukt til sex-salg.

- Jeg har ikke noe med dette å gjøre. Dette er veldig overraskende, sier mannen.

- Det er helt jævlig. Jeg føler meg maktesløs og har ingen oversikt over hva som kan skje.

Mannen mener det må bli vanskeligere å misbruke andres identitet. Han etterlyser en sentral instans der folk kan gå inn og sperre alle forsøkene på svindel.

Pass til salgs

- Hvis du ikke får beskjed om at noen forsøker å svindle i ditt navn, så vet du det jo ikke. Dette visste ikke jeg, sier han.

Kristiansandsmannen forteller at noen har forsøkte å bestille telefoner i hans navn for halvannet år siden. Da fikk han en sms fra Telenor, som han kontaktet og fortalte om id-tyveriet.

- Han som sto bak bestillingen var så dum at han oppga sin egen adresse for å få tilsendt telefonen hjem til seg. Jeg gikk til politiet, anmeldte det og hadde navnet hans, sier han.

Det var flere tilsvarende bedragerisaker knyttet til mannen. I juni 2022 måtte den 30 år gamle mannen møte i Kristiansand tingrett, tiltalt for en rekke forsøk på bedrageri og dømt til 9 måneder i fengsel. I av dommen framgår det at 30-åringen googlet norske pass og fant passet til mannen fra Kristiansand.

Et enkelt søk på Google var - også for oss - det som skulle til for å finne passet hans.

For 2300 dollar ligger mannens pass ute på et nettsted som tilsynelatende tilbyr ekte pass til salgs.

Om nettstedet faktisk leverer det de tilbyr er uvisst. Det verste er at det er nettopp kristiansanderens pass som brukes som salgsplakat. Med alle personalia, bilde og passnummer.

Forsikring

Etter det første svindelforsøket fikk han kjøpe en id-tyveri-forsikring fra Telenor, en forsikring som teleselskapet ga tilbakevirkende kraft. Med forsikringen fikk han advokathjelp.

- Advokaten anbefalte meg å sperre innsyn i alle kredittvurderingsselskapene. Det er ganske mange av dem. Det er tre år siden. Fortsatt får jeg brev hjem til meg om at jeg har søkt om lån eller opprettet mobilabonnement, men fordi jeg har sperret for kredittvurdering, så får ikke kjeltringene tatt ut penger.

Likevel har altså ti mobilabonnementer blitt opprettet i hans navn, som Kristiansand-mannen sier han ikke hadde kjennskap til. Alle abonnementene er opprettet hos teleselskapet Mycall, som er en del av Telia.

For å opprette et telefonnummer med kontantkort hos Mycall, trenger man bare et et navn og et personnummer som hører til, viser Dagbladets undersøkelser:

Da Dagbladets journalist skaffet et nummer fra Mycall, var det ingen ba om legitimasjon ved kjøp av kontantkort.

Det eneste man behøvde å gjøre for å få et telefonnummer, var å sende et personnummer på sms til selskapet. I prinsippet kunne dette være hvem som helst sitt personnummer.

Ifølge Mycall er det ikke rutine ved utsalgsstedene å be om ID fra norske statsborgere som kjøper kontantkort. Når personnummer oppgis på sms sjekkes dette mot folkeregisteret, forteller Telias informasjonssjef Daniel Barhom.

- Det eneste man trenger er et personnummer, hvordan sikrer dere da, at man ikke misbruker en annen persons fødselsnummer?

- Sikkerhetsmekanismen ligger i velkomstbrevet. Det er viktig å understreke at vi følger gjeldende lovverk og at vår praksis ikke skiller seg fra resten av bransjen. Det er viktig at kunder også er årvåkne og mistenksomme, og får man et sånt velkomstbrev og man ikke har bestilt tjenesten – så er det viktig at de tar kontakt med oss med en gang, sånn at vi får sperret nummeret.

Verken Dagbladets journalist eller de tre vi har intervjuet om ID-misbruk og Mycall-abonnementer fikk noe velkomstbrev da abonnementet ble opprettet. Ifølge Mycall har det vært tekniske problemer med utsendelse av velkomstbrevet i løpet av 2022, men det skal nå være i orden.

Mycall vil ikke opplyse nøyaktig når i 2022 det var tekniske problemer.

Knyttes til lovbrudd

Det viste seg at det heller ikke er vanskelig å «kapre» et telefonnummer. Med Kristiansand-mannens velsignelse, ringte Dagbladet til Mycall for å ta kontroll over alle numrene i hans navn.

Det eneste vi forteller MyCall er navn, fødselsdato og gateadressen. I løpet av noen timer har vi hentet og registrert erstatnings-SIM-kort, uten å måtte vise noen form for legitimasjon.

Informasjonssjef Daniel Barhom vil ikke kommentere denne saken konkret, og henviser til taushetsplikt. Men han sier det er rutine å be om ID på utleveringsstedet i et slikt tilfelle. Videre forteller han at erstatnings-sim-kort som gis ut er inaktivt, og må aktiveres av kunden via kundesidene på mycall.no for å kunne tas i bruk.

Deretter ringer vi Mycall for å avslutte abonnementene og å få sperret navnet hans, slik at kriminelle ikke skal opprette nye numre.

- Det er helt forferdelig at det skal være så enkelt. Det er klart folk vil utnytte det, sier mannen, som indirekte er knyttet til et alvorlig lovbrudd.

UKJENTE NUMRE. Det har blitt mange mobilnumre for mannen fra Kristiansand, opprettet uten hans vitende, og brukt i sex-annonser. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
UKJENTE NUMRE. Det har blitt mange mobilnumre for mannen fra Kristiansand, opprettet uten hans vitende, og brukt i sex-annonser. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Å tilrettelegge for prostitusjon regnes som hallik-virksomhet, noe som har en strafferamme på inntil seks års fengsel.

Velkomstbrev

Dagbladet har tidligere omtalt to andre menn som fortalte at deres navn var misbrukt av hallik-nettverket. Også der var numrene opprettet hos Mycall.

Mycall ønsker ikke å kommentere de konkrete misbrukssakene Dagbladet har omtalt.

- På generelt grunnlag kan jeg si at vi tar denne type saker på største alvor og vi tar kundenes sikkerhet på største alvor og vi jobber kontinuerlig med å bedre sikkerheten, legger Barhom til.

- Har dere et system som åpner for ID-tyveri?

- Vi mener sikkerheten er god nok, sier Barhom.

En måned etter at vi snakket med kristiansandsmannen har noen opprettet et nytt abonnement hos Mycall i hans navn. Selskapet lyktes altså ikke i å sperre for nye svindelforsøk, men denne gangen fikk mannen et velkomstbrev fra Mycall i posten.

Artikkelserien er støttet av Fritt Ord og Dagbladets Stiftelse.

Tips oss!

Har du tips eller opplysninger om denne saken? Ta kontakt på sms, whatsapp, epost eller kryptert tips.

Gransker
Sex-arbeidernes skjulte verden

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer