Brukne peniser behandles best med operasjon

To pasienter med den sjeldne tilstanden penisbrudd er nylig behandlet ved Innherred sykehus i Levanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ene av de to pasientene ved Innherred sykehus var en 50-åring. I Tidsskrift for Den norske Lægeforening er tilfellet beskrevet slik: «Idet han skulle få sin erigerte penis på plass i buksen en morgen, hørte han et knepp. Det tilkom umiddelbart smerter, og ereksjonen avtok».

Fire timer senere ble pasienten operert, og fire dager senere ble han utskrevet. Ifølge legene som behandlet mannen, hadde han ved kontroll tre måneder senere smertefire ereksjoner, og form og størrelse på penis var som før.

Hørte et knepp

Den andre pasienten, en 52-åring, fikk plutselig smerter i penis under samleie, samtidig som han hørte et knepp. Han mistet umiddelbart ereksjonen. Mannen kontaktet ikke lege, men etter en tid utviklet det seg en betydelig skjevhet i penis. Først ett år senere oppsøkte han lege på grunn av skjevheten. Også han ble operert og ble helt bra igjen.

- Dette er et litt tabubelagt område, og det er nok en del som ikke går til legen, sier urolog Karsten Vada ved Innherred sykehus til NTB.

- Bør opereres

Siden tilstanden så sjelden ses i Norge, deler Vada og kollegene Jan Schrama og Olve Skjetne sin erfaring med behandling av penisbrudd med andre kolleger gjennom Tidsskrift for Den norske Lægeforening. De anbefaler umiddelbar operasjon ved akutt skade.

- Det blir ikke bra ved bare å la de seile og se tiden an, sier Vada.

Han sier at en brukket penis kanskje ikke er så smertefullt som man skulle tro. Ingen av de to uheldige trønderne hadde skrekkelige smerter, forteller han.

Ifølge legene ved Innherred sykehus er sykehistorien så typisk at diagnosen penisbrudd er lett å stille. Pasienten hører et knepp og får vanligvis smerter. Ereksjonen forsvinner og blir erstattet av en hevelse. Det oppstår som regel en krumning på den opphovnede penisen, og noen ganger kan det komme blod fra urinrørsåpningen.

Afrika og Midtøsten

I den medisinske verdenslitteraturen er det beskrevet kun 235 tilfeller av brudd på penis fram til begynnelsen av 1990-tallet. Forskerne antar derfor at det er en betydelig underrapportering av fenomenet, som kan opptre ved stump vold mot en erigert penis, eller i forbindelse med samleie.

Flertallet av penisbruddene som er beskrevet i internasjonal litteratur, har skjedd i Sentral-Afrika og Midtøsten. I Sentral-Afrika beskytter kvinner seg mot voldtekt ved å bøye penis med stor kraft nedover og bakover.

- Vi vet ikke årsaken til at så mange brudd skjer i disse områdene. Kanskje er det flere voldtektsforbrytere der, eller kanskje har kvinnene der lært seg noen spesielle knep for å beskytte seg mot voldtekt, sier Vada.