Bruksretten til popcorn-time.no inndratt av Økokrim

Domenet har vært stengt siden i fjor.

POPULÆRT: Popcorn Time er svært utbredt, også i Norge - men myndighetene har slått fast at tjenesten er ulovlig pga. brudd på opphavsretten. Faksimile: Popcorn Time
POPULÆRT: Popcorn Time er svært utbredt, også i Norge - men myndighetene har slått fast at tjenesten er ulovlig pga. brudd på opphavsretten. Faksimile: Popcorn Time Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bruksretten til domenet popcorn-time.no, som huset nedlastingslenker til strømmeprogrammet Popcorn Time samt lenker til anonymiseringstjenester, er besluttet inndratt av Økokrim, melder de i dag i en pressemelding.

Formelt har Økokrim utferdiget et såkalt inndragningsforelegg til eieren av popcorn-time.no selskapet Imcasreg8, som kontrolleres av Morten Emil Eriksen. Men de presiserer:

- Inndragningsforelegget retter seg mot besitteren, da gjerningsperson i saken er ukjent. Det foreligger ikke holdepunkter i etterforskningen for at besitteren av domenet selv har foretatt de straffbare handlingene, sier politiadvokat Maria Bache Dahl i pressemeldingen.

- Ikke informert

Eriksen kan nå velge å vedta forelegget eller ikke. I sistnevnte tilfelle ender saken i retten.

- Jeg har ikke tatt stilling til dette ennå - snakk med advokaten min, sier Eriksen til Dagbladet.

Eriksens advokat Ola Tellesbø sier han ikke er informert om inndragningsforelegget, og er overrasket over Dagbladets henvendelse.

- Dette er helt nytt for meg. Videre er det merkelig at Økokrim velger å informere min klient før meg, sier advokaten - som først antar at henvendelsen gjelder den pågående rettsbehandlingen av popcorn-time.no-saken.

Ulovlig

Popcorn Time likner betaltjenester som Netflix ved at den gjør filmer og TV-serier tilgjengelig via strømming fra nettet, men er gratis og betaler ikke vederlag til rettighetshaverne. I og med tjenesten lener seg på såkalt BitTorrent-teknologi, bidrar brukerne til å dele åndsverkene de laster ned - derfor har Kulturdepartementet slått fast at Popcorn Time er ulovlig i Norge.

Økokrim tok i mars i fjor beslag i popcorn-time.no. Organisasjonene Norwegian Unix User Group (NUUG) og Elektronisk Forpost Norge (EFN) brakte så saken inn for retten, med krav om at beslaget måtte oppheves. De tapte i Follo tingrett, men Borgarting lagmannsrett sendte saken tilbake til tingretten pga. mangelfull behandling, og den kommer snart opp på nytt.

- To forskjellige ting

Politiadvokat Maria Bache Dahl forklarer at den pågående rettsbehandlingen og inndragningsforelegget er to forskjellige prosesser.

- Beslaget er midlertidig, og det er gyldigheten av det som prøves i retten. Inndragningsforelegget av i dag er permanent fra vår side, sier politiadvokaten.

Beslaget av popcorn-time.no har ikke stoppet utbredelsen av Popcorn Time i Norge. F.eks. fins sida popcorntime.no - som har svært likt innhold som sin navnebrorside.

- Vi er oppmerksomme på at det fins andre sider, som jo er enkle å sette opp. Vi ønsker å kjøre denne saken som en signalsak, for å vise hvor påtalemakten står i spørsmålet, sier Dahl.

popcorn-time.no-eier Morten Emil Eriksen avviser overfor Dagbladet at han står bak popcorntime.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer