Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bruksretten til popcorn-time.no inndratt av Økokrim

Domenet har vært stengt siden i fjor.

POPULÆRT: Popcorn Time er svært utbredt, også i Norge - men myndighetene har slått fast at tjenesten er ulovlig pga. brudd på opphavsretten. Faksimile: Popcorn Time
POPULÆRT: Popcorn Time er svært utbredt, også i Norge - men myndighetene har slått fast at tjenesten er ulovlig pga. brudd på opphavsretten. Faksimile: Popcorn Time Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bruksretten til domenet popcorn-time.no, som huset nedlastingslenker til strømmeprogrammet Popcorn Time samt lenker til anonymiseringstjenester, er besluttet inndratt av Økokrim, melder de i dag i en pressemelding.

Formelt har Økokrim utferdiget et såkalt inndragningsforelegg til eieren av popcorn-time.no selskapet Imcasreg8, som kontrolleres av Morten Emil Eriksen. Men de presiserer:

- Inndragningsforelegget retter seg mot besitteren, da gjerningsperson i saken er ukjent. Det foreligger ikke holdepunkter i etterforskningen for at besitteren av domenet selv har foretatt de straffbare handlingene, sier politiadvokat Maria Bache Dahl i pressemeldingen.

- Ikke informert

Eriksen kan nå velge å vedta forelegget eller ikke. I sistnevnte tilfelle ender saken i retten.

- Jeg har ikke tatt stilling til dette ennå - snakk med advokaten min, sier Eriksen til Dagbladet.

Eriksens advokat Ola Tellesbø sier han ikke er informert om inndragningsforelegget, og er overrasket over Dagbladets henvendelse.

- Dette er helt nytt for meg. Videre er det merkelig at Økokrim velger å informere min klient før meg, sier advokaten - som først antar at henvendelsen gjelder den pågående rettsbehandlingen av popcorn-time.no-saken.

Ulovlig

Popcorn Time likner betaltjenester som Netflix ved at den gjør filmer og TV-serier tilgjengelig via strømming fra nettet, men er gratis og betaler ikke vederlag til rettighetshaverne. I og med tjenesten lener seg på såkalt BitTorrent-teknologi, bidrar brukerne til å dele åndsverkene de laster ned - derfor har Kulturdepartementet slått fast at Popcorn Time er ulovlig i Norge.

Økokrim tok i mars i fjor beslag i popcorn-time.no. Organisasjonene Norwegian Unix User Group (NUUG) og Elektronisk Forpost Norge (EFN) brakte så saken inn for retten, med krav om at beslaget måtte oppheves. De tapte i Follo tingrett, men Borgarting lagmannsrett sendte saken tilbake til tingretten pga. mangelfull behandling, og den kommer snart opp på nytt.

- To forskjellige ting

Politiadvokat Maria Bache Dahl forklarer at den pågående rettsbehandlingen og inndragningsforelegget er to forskjellige prosesser.

- Beslaget er midlertidig, og det er gyldigheten av det som prøves i retten. Inndragningsforelegget av i dag er permanent fra vår side, sier politiadvokaten.

Beslaget av popcorn-time.no har ikke stoppet utbredelsen av Popcorn Time i Norge. F.eks. fins sida popcorntime.no - som har svært likt innhold som sin navnebrorside.

- Vi er oppmerksomme på at det fins andre sider, som jo er enkle å sette opp. Vi ønsker å kjøre denne saken som en signalsak, for å vise hvor påtalemakten står i spørsmålet, sier Dahl.

popcorn-time.no-eier Morten Emil Eriksen avviser overfor Dagbladet at han står bak popcorntime.no.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!