Krigen i Ukraina:

- Brukt til å spre løgner

Ukraineren Marianna Vyshemirskyj forteller om drapstrusler og netthat etter at bildet av henne utenfor en nedbombet fødeklinikk gikk viralt.

KJENT BILDE: Bildet av den blodige 29-åringen utenfor et sykehus i den beilerede byen Mariupol gikk verden rundt. Foto: AP Photo/Mstyslav Chernov
KJENT BILDE: Bildet av den blodige 29-åringen utenfor et sykehus i den beilerede byen Mariupol gikk verden rundt. Foto: AP Photo/Mstyslav Chernov Vis mer
Publisert

En blodig, høygravid kvinne pakket inn i et teppe utenfor en nedbomba fødeklinikk i Ukraina, har blitt et av de mest ikoniske bildene av krigen.

Bildet ble tatt i mars da et sykehus i den beleirede byen Mariupol, som blant annet hadde en føde- og barselavdeling, ble bombet.

- Netthat og dødstrusler

Kvinnen på bildet ble raskt identifisert som Marianna Vyshemirskyj - en 29 år gammel kvinne fra havnebyen Mariupol, ifølge BBC.

- Bildet av meg ble brukt til å spre løgner om krigen, sier hun i et intervju med BBC, som skal være det første intervjuet hun har gjort med vestlige medier.

29-åringen måtte ikke bare rømme Mariupol med mann og baby, for å redde livet, hun forteller om netthat og drapstrusler i ettertid, på grunn av bildene av henne, forteller hun kanalen.

- Jeg fikk trusler om at de skulle komme og finne meg, at jeg skulle bli drept, at barnet mitt skulle kuttes i stykker, sier hun.

FIKK HJELP: Marianna Vyshemirsky, hadde alle tingene til barnet sitt i klinikken da den ble bombet og fikk hjelp til å hente dem. Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka
FIKK HJELP: Marianna Vyshemirsky, hadde alle tingene til barnet sitt i klinikken da den ble bombet og fikk hjelp til å hente dem. Foto: AP Photo/Evgeniy Maloletka Vis mer

Anklaget for skuespill

Den russiske ambassaden i Storbritannia har anklaget Vyshemirskyj for å bare være skuespiller og for at hun bare hadde realistisk sminke i ansiktet. Også av Russlands representant i FNs sikkerhetsråd ble hun anklaget for å være skuespiller.

Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov hevdet at sykehuset i Mariupol ble brukt av høyreekstremister og at det ikke var helsepersonell i bygningen da hendelsen fant sted.

- Det var veldig støtende å høre det, for jeg har faktisk opplevd alt, sier Vyshemirskyj til BBC.

DRONEANGREP: Denne videoen skal vise hvordan en russisk tanks angripes av ukrainske droner - midt på natta. Videoen er publisert på Twitter av den ukrainske krigsbloggeren Roman Donik. Video: Twitter / @donikroman Vis mer

Fødte en datter

Hun lå på fødeavdelingen da bombene traff sykehuset. Marianna fikk et kutt i panna og glassbiter satte seg fast i huden hennes.

- Du kunne høre alt fly rundt, splinter og andre ting, sier hun til BBC.

Bildet av henne ble tatt av fotografer fra nyhetsbyrået Associated Press mens hun sto utenfor sykehuset og ventet på å få gå inn og hente tingene sine.

FIKK EN DATTER: To dager etter bombeangrepet på sykehuset fødte Vyshemirskyj en datter. Her er hun med mannen Yuri som holder babyen. Foto: AP/Evgeniy Maloletka
FIKK EN DATTER: To dager etter bombeangrepet på sykehuset fødte Vyshemirskyj en datter. Her er hun med mannen Yuri som holder babyen. Foto: AP/Evgeniy Maloletka Vis mer

- Alt jeg hadde forberedt til babyen min var på den fødeavdelingen, sier hun.

I mars ble det kjent at hun fødte ei lita jente, ifølge AP. Dattera har Vyshemirskyj gitt navnet Veronika.

Ifølge BBC befinner den lille familien seg nå i Donbas-området i Ukraina.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer