FENGSLET: Rettstegning av Manssor Arbabsiar, som er fengslet, siktet for terrorplaner på amerikansk jord. Han skal være hovedmannen i en plan om å drepe Saudi-Arabias ambassadør. Tegning: Reuters/Jane Rosenberg/Scanpix
FENGSLET: Rettstegning av Manssor Arbabsiar, som er fengslet, siktet for terrorplaner på amerikansk jord. Han skal være hovedmannen i en plan om å drepe Saudi-Arabias ambassadør. Tegning: Reuters/Jane Rosenberg/ScanpixVis mer

Bruktbilselgeren «Scarface» utløser krigsretorikk mellom USA og Iran

USA mener Iran ville drepe Saudi-Arabias ambassadør. Siktede betegnes som en marihuanarøykende rotekopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Amerikanske myndigheter avslørte i går at to menn av iransk opprinnelse, Manssor Arbabsiar (56) og Gholam Shakuri, er siktet for attentatplanene. Ytterligere tre menn, Qasem Soleimani, Hamed Abdollahi og Abdul Reza Shahlai er siktet for å ha bidrat til å finansiere planen.

Obama-administrasjonen er overbevist om at det hele er styrt og finansiert fra toppen av Irans regime.

Infiltrerte gruppa Alle de siktede unntatt Arbabsiar, som er amerikansk statsborger, skal ifølge siktelsen være medlemmer av den mektige iranske Revolusjonsgardens Quds-styrke. Arbabsiar ble pågrepet på JFK-flyplassen i New York 29. september. De andre er fortsatt på frifot.

- Vi mener Iran planla å angripe den saudi-arabiske og den israelske ambassaden i Washington D.C. Du vil få se at vi kan underbygge denne påstanden svært godt, sier USAs visepresident Joe Biden til NBC.

Planen skal ha blitt avslørt av amerikanske agenter som infiltrerte gruppa ved å utgi seg for å være medlemmer av en mexicansk narkotikabande, som angivelig var kontaktet av iranerne for å bistå i attentatet. En av planene skal ha vært å drepe den saudi-arabiske ambassadøren med en bombe på en restaurant. President Barack Obama skal ha blitt orientert om planen allerede i juni.

Amatørmessig Overfor nyhetsbyrået AP karakteriseres planen som «amatørenes aften», og etterretningskilder erklærer seg forbløffet over hvordan Irans vanligvis lynskarpe hemmelige tjenester har kunnet delta i et slikt komplott.

Spesielt settes et stort spørsmålstegn ved hovedsiktede, iransk-amerikanske Manssor Arbabsiar.

Vennene kalte ham «Scarface» - etter Al Pacinos legendariske filmkarakter. Arbabsiar har fortsatt arr i fjeset etter at han ble stukket med kniv på gata da han gikk på college i Houston på 1980-tallet. En bevæpnet gjeng reagerte på at Arbabsiar prøvde seg på damene deres, og trakk kniv.

Overfor New York Times beskriver venner en hyggelig og humoristisk mann, som drakk, røyket marihuana og aldri var spesielt religiøst radikal - men heller glad i penger.

Rare telefonsamtaler Naboer reagerte på hvordan han seint om kvelden pleide å stå utenfor huset sitt og røyke og snakke i telefonen på «et rart språk».

ROTETE: Manssor Arbabsiar har solgt både bruktbiler, is, hester og hurtigmat. Nå er han siktet for terror. Foto: Reuters/Scanpix
ROTETE: Manssor Arbabsiar har solgt både bruktbiler, is, hester og hurtigmat. Nå er han siktet for terror. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Bak seg hadde han et utall fallerte forretningsprosjekter - og ei lang rekke kreditorer og ei ekskone som har søkt rettslig beskyttelse mot ham. Arbabsiar har prøvd seg som selger av både bruktbiler, hester, hurtigmat og is

- Sokkene hans matchet aldri. Han pleide å miste nøklene og mobiltelefonen sin. Han kan ikke stå bak dette, sier vennen Tom Hosseini, som har kjent siktede siden 80-tallet.

De siste par årene oppholdt Arbabsiar seg mer i Iran, der han ifølge amerikanske myndigheter kom i kontakt med iranske etterretningsagenter.

- Han sa han hadde vært i Iran og tjent gode penger, sier Tom Hosseini.

- En krigshandling USA har allerede innført mange strenge sanksjoner mot det brutale regimet i Iran. For amerikanerne er det likevel et veiskille i forholdet til Iran hvis regimet har vært involvert i terrorplanlegging på amerikansk jord.

- Vi kan ikke automatisk si at vi ikke kommer til å bruke militære virkemidler. Dette åpenlyse og notoriske komplottet har bragt det allerede tynnslitte forholdet mellom USA og Iran til et drastisk nytt nivå. Vi må holde alle muligheter åpne når du snakker om et potensielt angrep i USA. Det er en krigshandling, sier republikaneren Peter King til CNN.

Han leder den nasjonale sikkerhetskomiteen i Representantenes hus.

Foreløpig er det likevel få tegn til at USA vil ta i bruk militære virkemidler, men det er liten tvil om at de vil benytte muligheten til å legge alt det presset de kan på det iranske regimet.

Betviler Eksperter betviler imidlertid påstandene fra USA.

I SJOKK: Her i Round Rock i Texas bodde Arbabsiar. Naboene er i sjokk over terroravsløringene. Foto: AP/Jack Plunkett/Scanpix
I SJOKK: Her i Round Rock i Texas bodde Arbabsiar. Naboene er i sjokk over terroravsløringene. Foto: AP/Jack Plunkett/Scanpix Vis mer

Den iranskfødte amerikaneren Rasool Nafisi som i lengre tid har studert den iranske revolusjonsgarden.

- Jeg har mistanke om at det iranske regimet ikke står bak dette, sier Nafisi, ifølge NTB.

Sikkerhetseksperten Anthony H. Cordesman ved Center for Strategic and International Studies (CSIS) i Washington, stiller seg også undrende til påstandene fra amerikanske myndigheter.

- Vi trenger fakta, ikke spekulasjoner, sier han.

Bygger allianse Utenriksminister Hillary Clinton og USAs diplomater er i full gang med å få andre lands ledere med på en enda tøffere tone overfor Iran. Målet er å få flere til å håndheve eksisterende sanksjoner, innføre nye sanksjoner og kutte alle bånd til den mektige Revolusjonsgarden, ifølge Clintons talsperson.

Revolusjonsgarden er en av de viktigste støttespillerne til Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, men så langt benekter det regimet enhver befatning med saken.

- Jeg er sjokkert over å høre slike store løgner. Det er en fornærmelse mot folks sunne fornuft, sier Irans FN-ambassadør, Mohammad Khazaee.

Imens er også siktedes naboer i sjokk, forteller nabo Bree Tiumalu til New York Times:

SKULLE ANGRIPES: Saudi-Arabias ambassadør skal ha vært målet for den påståtte terroraksjonen. Foto: AFP/Jewel Samad/Scanpix
SKULLE ANGRIPES: Saudi-Arabias ambassadør skal ha vært målet for den påståtte terroraksjonen. Foto: AFP/Jewel Samad/Scanpix Vis mer

- Det er veldig ekkelt. Det var alltid mye folk som kom og gikk i huset hans - de fleste var i 20-årene. Vi trodde det var dophandel.

- KRIGSHANDLING: USAs politikere konkurrerer nå nærmest om å være skarpest i retorikken om terrorplanen. Republikaner Peter King erklærer planen som en krigshandling. Foto: AFP/Saul Loeb/Scanpix
- KRIGSHANDLING: USAs politikere konkurrerer nå nærmest om å være skarpest i retorikken om terrorplanen. Republikaner Peter King erklærer planen som en krigshandling. Foto: AFP/Saul Loeb/Scanpix Vis mer