Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brukte 11-åring som menneskelig skjold

Israelske soldater dømt for krigsforbrytelser.

Foto: AP
Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Å bruke menneskelige skjold bryter med Genevekonvensjonen. Israel er blitt anklaget for å ha brukt palestinere til å beskytte sine egne militære under Gazakrigen som startet i jula 2008.

Hamas er anklaget for det samme, men FN-rapporten om krigen slo fast at det ikke fantes bevis for at det ble brukt menneskelige skjold på palestinsk side.

Nå er to israelske soldater dømt av en militærrett for å ha tvunget en elleve år gammel palestinsk gutt til å gjennomsøke bager som soldatene mistenkte inneholdt skjulte bomber, dette melder Haaretz.

Denne bruken av sivile har vært ulovlig i det israelske forsvaret (IDF) siden 2005. Forbudet kom etter flere episoder der palestinske sivile ble skadd under operasjoner der de ble tvunget til å assistere IDF.

En av de mest kjente var da 19 år gamle Nidal Abu Mukhsan ble tvunget til å banke på døra til en Hamas-terrorist tilbake i 2003. Da Nidal kom fram til huset, trodde mannen fra Hamas at det var en israelsk soldat og Nidal ble skutt og drept.

En talsmann fra IDF sier at soldater blir fortalt at å tvinge sivile til å hjelpe i militære operasjoner er strengt forbundt, spesielt hvis det setter livene deres i fare.

Venner av soldatene protesterte utenfor retten, iført t-skjorter der det sto «Vi er ofre for Goldstone». Goldstone var mannen som ledet FN-granskningen av Gazakrigen, som konkluderte med at Israel hadde begått krigsforbrytelser.

Ifølge Jerusalem Post er det ventet at soldatene får betingede straffer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media