Brukte 13 bomber

Bombeangrepene i Madrid var trolig nøye planlagt. Ti bomber gikk av i løpet av tjue minutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjenner du noen som er i Madrid? Send oss en epost De tre siste bombene ble sprengt i sikkerhet av politiet, melder CNN. Omfanget av terrorangrepet gjør dette til det verste i et EU-land gjennom tidene. Hele aksjonen virker svært nøye og profesjonelt planlagt.

Vitner sier til spanske medier at de så to menn som gikk inn og ut av flere tog bare minutter før eksplosjonene på de tre togstasjonene Atocha, Santa Eugenia og El Pozo ble mellom klokka 07.35 og 07.55 i dag tidlig.

Dødstallene har steget kraftig i hele dag. Klokka 14.40 er det meldt om 173 døde og 898 skadde. Tallet på drepte er fremdeles ventet å stige.

Skylder på ETA

Opplysningene om at det var brukt 13 bomber i aksjonen stammer fra den spanske innenriksministeren Angel Acebes. Han sier det ikke hersker noen tvil om at ETA står bak aksjonen.

Store terrorangrep:

  • 11. mars 2004: Flere store eksplosjoner i Madrid. Minst 172 drept. Ukjent hvem som står bak.
  • 2. mars 2004: Bombeangrep mot shiamuslimer i Bagdad og Karbala i Irak. Minst 181 drept.
  • 12. oktober 2002: 202 mennesker blir drept i bombeattentater på Bali. Terrorgruppa Jemaah Islamiyah, med tette bånd til al-Qaida, sto trolig bak aksjonen.
  • 11. september 2001: Al-Qaida kaprer fire fly, og styrter to av dem i World Trade Center og ett i Pentagon. Nærmere 3000 mennesker ble drept.
  • 7. august 1998: 231 mennesker blir drept etter bilbombeangrep mot USAs ambassader i Dar es Salaam i Tanzania og Nairobi i Kenya. Al-Qaida sto bak terrorangrepene.

Kilde: AP

Det blir imidlertid imøtegått av flere terroreksperter.

Marianne Heiberg ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) har tatt doktorgrad om ETA. Hun sier at dette ikke virker som en ETA-aksjon.

- Det er mulig at det er ETA som står bak. Men de har aldri gjennomført en operasjon der formålet har vært å drepe flest mulig og de har aldri sprengt flere bomber samtidig, sier hun til Dagbladet.no.

Nekter skyld

Også lederen for det ulovlig baskiske partiet Batasuna sier at dette ikke er en ETA-aksjon. Batsuna blir ofte omtalt som ETAs politiske grein.

- Vi kan ikke en gang forestille oss at det er en hypotetisk mulighet for at ETA står bak det som skjedde i dag, sier han til Radio Popular.Kjenner du noen som er i Madrid? Send oss en epost

ØDELAGT: De ti bombene som eksploderte kostet 173 mennesker livet. Togvognene ble sprengt i filler.