Brukte 1,7 millioner på SMS-er

Den andre versjonen av Smittestopp har blitt lastet ned over én million ganger. Slik fungerte Folkehelseinstituttets SMS-prosjekt.

ASSISTERENDE DIREKTØR: Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
ASSISTERENDE DIREKTØR: Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Fredag erklærte Folkehelseinstituttet at den andre versjonen av Smittestopp-appen har blitt lastet ned over én million ganger.

Assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet forteller til Dagbladet at det er pressekonferanser og SMS-er som har vært det mest effektive tiltaket for å øke antallet nedlastinger.

- Vi synes at det er helt fantastisk at vi har rundet én million nedlastinger, men vi ønsker naturligvis å komme enda nærmere danskene som har godt over to millioner, sier Knudsen til Dagbladet.

TREDJE DOSE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad utelukker ikke en ny mutert virusvariant, og tror det ligger an til at folk må få en tredje, oppdatert, vaksinedose etter hvert. Video: Dagbladet Vis mer

SMS-prosjekt

Det var i januar at Helsedirektoratet og FHI ble enige om å iverksette et SMS-prosjekt for å få flere til å laste ned Smittestopp, viser en rapport som Dagbladet har fått innsyn i.

Knudsen forteller at FHI totalt har sendt ut omkring 4,1 millioner SMS-er, og at personer mellom 16 og 19 år har fått SMS to ganger. Hun forklarer også at hver SMS koster omkring 40 øre, og at SMS-ene totalt sett har kostet 1,7 millioner kroner.

FHI sendte først ut SMS-er til personer i Trøndelag 17. januar og deretter til personer i 25 kommuner rundt Nordre Follo 26. januar, i forbindelse med utbruddet med den britiske virusvarianten.

3. og 4. februar sendte FHI ut SMS-er til resten av landet, og 12. mars ble det sendt en ny SMS til unge.

- Vi så at mellom fem og ni prosent lastet ned appen for hver utsending, noe som er høyt for denne typen SMS-varsling, forteller Knudsen.

CORONAPASSET: Slik blir coropasset. Video: NTB Scanpix Vis mer

Pressekonferanser

Til sammenlikning ble det registrert 27 000 nedlastinger kort tid etter at helseminister Bent Høie snakket om appen på en pressekonferanse 6. januar, samt 85 000 nedlastinger etter at barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad nevnte appen på en pressekonferanse 3. januar.

Den første versjonen av Smittestopp-appen ble lastet ned én million ganger i løpet av det første døgnet etter at den ble lansert i midten av april 2020.

To måneder seinere varslet Datatilsynet et vedtak om midlertidig forbud mot innsamling av personvernopplysninger gjennom Smittestopp-appen. Etter dette slettet FHI alle data og deaktiverte appen.

TILTAK: Helseminister Bent Høie (H) oppklarer hvilke tiltak som gjelder på nasjonaldagen. Reporter: Frode Andresen. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Negative konsekvenser

I rapporten om SMS-prosjektet skriver FHI at «en SMS kan oppleves som invaderende og overvåkende».

«SMS til hele befolkningen er et inngripende tiltak, sårbare grupper kan oppleve SMS som invaderende, og et budskap på norsk vil ikke nå fram til personer som ikke behersker norsk. Vi må dermed regne med negativ oppmerksomhet, men det er vanskelig å anslå omdømmerisiko», skrev FHI.

Knudsen forteller at det gikk bedre enn fryktet.

- Det hadde mindre negative konsekvenser enn vi trodde. Da vi sendte SMS-er til hele landet i februar, fikk vi tilbakemeldinger fra enkelte som ikke ønsket å få SMS fra FHI. Det er fullt forståelig, men det har vært snakk om et fåtall personer, sier Knudsen og fortsetter:

- Det er en balanse mellom å nå hver enkelt, og at SMS ikke oppleves som spam, så vi vil nok ikke gjøre dette for ofte for Smittestopp.

17.MAI-DANS: Abid Raaja forteller at han er usikker på om det blir en dans fra regjeringens side på 17.mai i år. Video: Regjeringen/Jostein Sletten Vis mer

Tekstendringer

Da SMS-ene ble sendt ut til personer i Trøndelag, benyttet FHI seg av denne teksten: «Har du lastet ned Smittestopp? Appen er frivillig å bruke, og bidrar til raskere varsling om mulig smitte. Last ned via helsenorge.no/smittestopp. Hilsen FHI».

- Etter dette fikk vi noen tilbakemeldinger på at det var dårlig gjort å spørre når man ikke kan svare. Derfor gikk vi over til denne når vi sendte til resten av landet: «Last ned appen Smittestopp og få beskjed hvis du kan ha blitt smittet. Det er frivillig. Du finner den på www.helsenorge.no/smittestopp. Hilsen FHI».

Knudsen forteller at den siste meldingsteksten som ble sendt til personer mellom 16 og 19 år, var denne: «Smitten øker spesielt mye blant unge nå. Last ned Smittestopp og få raskt beskjed om mulig smitte: www.helsenorge.no/smittestopp. Hilsen FHI».

UTENDØRS: Line Vold, avdelingsdirektør i FHI, sier de ikke vet nøyaktig hvor mange som smittes utendørs. Reporter: Frode Andresen. Foto: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Nær 3000 meldt smittet

På FHIs oversikt over nøkkeltall for Smttestopp, går det fram at totalt 2929 har blitt meldt smittet gjennom appen.

- Vi så ganske raskt etter lansering at folk benyttet seg av varslingsfunksjonen, og dette er veldig bra. Vi skulle gjerne visst mer om andelen, som kanskje kan synes noe lav, samt effekten, og jobber med å hente inn informasjon i ulike spørreskjema rundt dette, sier Knudsen.

Knudsen forteller at undersøkelser viser at 44 prosent av befolkningen sier at de vil laste ned Smittestopp.

- Det er en vei å gå for at de faktisk gjør det, derfor vil vi fortsette med å markedsføre appen i sosiale medier og på pressekonferanser, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer