Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brukte 267 bistands- millioner på privatfly

Ugandas leder kjøpte seg et svindyrt jetfly. De siste ti årene har landet fått 3,4 milliarder i bistand fra Norge.

 KJØPTE FLY:  Ugandas Yoweri Museveni ble tatt i ed for en ny periode i mai. Han beskyldes for valgfusk i fobindelse med valget tidligere i år, og anklages nå også for å ha kjøpt et privatfly for bistandsmillioner. Foto: Reuters / Edward Echwalu
KJØPTE FLY: Ugandas Yoweri Museveni ble tatt i ed for en ny periode i mai. Han beskyldes for valgfusk i fobindelse med valget tidligere i år, og anklages nå også for å ha kjøpt et privatfly for bistandsmillioner. Foto: Reuters / Edward Echwalu Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ugandas president Yoweri Museveni leder et land som sliter med ekstrem fattigdom. Millioner av sivile sliter hardt med å skaffe mat dag ut og dag inn. Samtidig får landet store bistandssummer fra land som Norge og Storbritannia.

Men ikke alle pengene går de til som trenger det mest. Daily Mail skriver at det er blitt avslørt at Museveni brukte 30 millioner pund fra bistandsbudsjettet på noe helt annet enn mat, husly og utdanning til de trengende.

Pengene brukte han på å skaffe seg et Gulfstream G550-privatfly. Flyet regnes som et fly i toppklassen og kan frakte 18 passasjerer med en komfort de fleste selv her hjemme bare kan drømme om.

Siden 2000 har Uganda mottatt 3,466 milliarder kroner i bistand fra Norge. Daily Mail skriver at det var britiske bistandspenger som ble brukt til flykjøpet. Britene er i likhet med Norge blant landene som årlig gir nye pengesummer til det fattige afrikanske landet.

I fjor besto bistanden til Uganda fra Norge av 431 millioner kroner, viser tall fra NORAD.

Kjempet mot Idi Amin President Museveni var en sentral skikkelse i krigen mot den brutale despoten Idi Amin på slutten av 1970-tallet. Siden 1986 har han vært øverste leder i Uganda.

For tiden får han kraftig kritikk for å slå hardt ned på demonstranter som krever forandring i landet. Det har gjentatte ganger kommet kritikk mot land som gir bistand direkte til de ugandiske myndighetene, på grunn av spekulasjoner om utbredt korrupsjon.

Det fremheves derfor at bistandsmidlene må forvaltes av andre enn landets myndigheter. Av de 3,4 milliardene Norge har gitt Uganda de siste ti årene er midlene blitt forvaltet på følgende måte:

1,5 milliarder til offentlig sektor • Offentlig sektor i Uganda: 44 prosent.

• Ikke-statlige organisasjoner i Norge: 26 prosent.

 FLOTT FLY:  Det var et Gulfstream G550-fly av denne typen den ugandiske presidenten gikk til innkjøp av. Det regnes som et privatfly av toppklasse. Foto: Reuters / Ronen Zvulun
FLOTT FLY: Det var et Gulfstream G550-fly av denne typen den ugandiske presidenten gikk til innkjøp av. Det regnes som et privatfly av toppklasse. Foto: Reuters / Ronen Zvulun Vis mer

• Multilaterale organisasjoner (som FN og Verdensbanken): 13 prosent.

• Offentlig sektor i Norge eller andre giverland: 8 prosent.

• Internasjonale og lokale ikke-statlige organisasjoner: 5 prosent.

• Privat sektor: 4 prosent.

Dette betyr at 1,5 norske bistandsmilliarder de siste ti årene er blitt forvaltet av offentlig sektor i Uganda.

Av disse pengene skulle 48 prosent brukes på økonomisk utvikling og handel, 29 prosent på miljø og energi, 13 prosent på utdanning, 8 prosent på godt styresett og 4 prosent på helse- og sosialsektor.

 FORDELING:  Slik er de norske bistandsmilliardene til Uganda blitt forvaltet de siste ti årene. Foto: NORAD
FORDELING: Slik er de norske bistandsmilliardene til Uganda blitt forvaltet de siste ti årene. Foto: NORAD Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!