Brukte 267 bistands- millioner på privatfly

Ugandas leder kjøpte seg et svindyrt jetfly. De siste ti årene har landet fått 3,4 milliarder i bistand fra Norge.

KJØPTE FLY:  Ugandas Yoweri Museveni ble tatt i ed for en ny periode i mai. Han beskyldes for valgfusk i fobindelse med valget tidligere i år, og anklages nå også for å ha kjøpt et privatfly for bistandsmillioner. Foto: Reuters / Edward Echwalu
KJØPTE FLY: Ugandas Yoweri Museveni ble tatt i ed for en ny periode i mai. Han beskyldes for valgfusk i fobindelse med valget tidligere i år, og anklages nå også for å ha kjøpt et privatfly for bistandsmillioner. Foto: Reuters / Edward Echwalu Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ugandas president Yoweri Museveni leder et land som sliter med ekstrem fattigdom. Millioner av sivile sliter hardt med å skaffe mat dag ut og dag inn. Samtidig får landet store bistandssummer fra land som Norge og Storbritannia.

Men ikke alle pengene går de til som trenger det mest. Daily Mail skriver at det er blitt avslørt at Museveni brukte 30 millioner pund fra bistandsbudsjettet på noe helt annet enn mat, husly og utdanning til de trengende.

Pengene brukte han på å skaffe seg et Gulfstream G550-privatfly. Flyet regnes som et fly i toppklassen og kan frakte 18 passasjerer med en komfort de fleste selv her hjemme bare kan drømme om.

Siden 2000 har Uganda mottatt 3,466 milliarder kroner i bistand fra Norge. Daily Mail skriver at det var britiske bistandspenger som ble brukt til flykjøpet. Britene er i likhet med Norge blant landene som årlig gir nye pengesummer til det fattige afrikanske landet.

I fjor besto bistanden til Uganda fra Norge av 431 millioner kroner, viser tall fra NORAD.

Kjempet mot Idi Amin President Museveni var en sentral skikkelse i krigen mot den brutale despoten Idi Amin på slutten av 1970-tallet. Siden 1986 har han vært øverste leder i Uganda.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer