Brukte 3 mill. for å bevise at ender liker vann

Britiske forskere får kritikk for unyttig studie.

KONTROVERSIELT: Det britiske Bondelaget reagerer på at offentlige midler brukes på forsking som langt på vei konkluderer med at endene liker vann. 
Arkivfoto: SCANPIX
KONTROVERSIELT: Det britiske Bondelaget reagerer på at offentlige midler brukes på forsking som langt på vei konkluderer med at endene liker vann. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): Ender liker vann. Ender liker regn. Men de er kanskje ikke like glade i å svømme som man tidligere hadde trodd.

Fikk velge badested
Dette er konklusjonen av en tre år lang studie ved universitet i Oxford, ifølge The Guardian.

To forskere har brukt denne tiden, og nærmere tre millioner kroner på å studere endenes vaner.

De heldige eksemplarene av arten fikk velge mellom tre ulike vannkilder - en dam, en vannbeholder og en dusj.

Det viste seg at endene foretrakk dusjen, der de tilbrakte mesteparten av tiden stående stille under vannstrålen.

Tullestudie
Ikke alle har latt seg imponere av disse forskningsresultatene, spesielt ikke med tanke på at studien er sponset av skattepengene.

- Denne forskningen er bare bortkastede penger, kommenterer Susie Squire ved den danske skattebetalerforeningen til The Guardian.

- Det er sunn fornuft at ender liker regn og vann. Det siste myndighetene trenger å bevilge de begrensede midlene til er tullestudier som dette, fortsetter hun.

Anthony Rew, leder for det britiske Bondelaget i grevskapet Devon, går enda lenger i sin kritikk. Han mener at mattilsynet, som har sponset forskningsgildet, er en gjeng med sjarlataner.

- De trenger å komme seg ut av London og besøke en gård for å se hvordan landsbygda fungerer, sier Rew og utdyper:

- Hadde de spurt en bonde, kunne han ha fortalt dem at ender liker vann.

Liker ikke å svømme
Oxford er slettes ikke enig i all kritikken. Universitet framhever at slik forskningen er viktig for å kunne bedre levevilkår for britiske husdyr.

- Det er urettferdig å framstille denne studien som bare et forsøk på å finne ut om ender liker vann, sier professor i dyreatferd Marian Stamp Dawkins ved Oxford til The Guardian.

- Forskningen tok sikte på å finne ut den beste måten å tilføre gårdsendene vann på. Vanndammene har en tendens til å bli raskt skitne, uhygienske og trenger mye vann, noe som ikke er spesielt gunstig i et miljøperspektiv.

Dawkins mener dessuten at studien avslører et annet tidligere uoppdaget trekk ved de velkjent fuglene.

Endene foretrakk dusjen framfor vanndammen, noe som kan tyde på at de egentlig ikke er så glade i å svømme, mener Oxford-professoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer