Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brukte 36 millioner på konsulenter

Departementene vet ikke om de har brutt loven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere departementer innrømmer nå at store konsulentavtaler kan ha blitt inngått i strid med anbudsreglene.

- Det kan ha forekommet enkelte brudd på regelverket, sier kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til NTB.

Kommunal- og regionaldepartementet brukte over 36 millioner kroner på eksterne konsulenter i 2006 og 2007. En første gjennomgang av avtalene er allerede foretatt som et ledd i regjeringens anskaffelsesstrategi. Resultatet viser klart rom for forbedringer.

- Vi trenger bedre kunnskap om regelverket om offentlige anskaffelser. Det er også behov for å gjøre noe med organiseringen innad i departementet, sier Kleppa.

Hun understreker at det ikke ennå er avdekket noe lovbrudd, men medgir at konsulentbruken kan ha vært i største laget.

- Gjennomgangen har vist at kostnadene i noen tilfeller har vært unødvendig høye, sier hun.

Følger rådet

Både finansminister Kristin Halvorsen (SV) og kulturminister Trond Giske (Ap) har bestemt seg for å følge oppfordringen fra olje- og energiminister Åslaug Haga om å gå gjennom alle konsulentavtaler som overstiger 100.000 kroner i verdi. Hun har selv innrømmet regelbrudd i forbindelse med avtalen tidligere Enova-sjef Eli Arnstad inngikk med departementet i fjor.

NTB er kjent med at flere statsråder vurderer å følge Halvorsen og Giskes eksempel. Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) har allerede bestemt seg for å se nærmere på egne konsulenter.

- Departementet kan ikke utelukke at det har forekommet brudd på anbudsreglene knyttet til konsulentkjøp i departementet, men vil ha en mer fullstendig oversikt over dette når kartleggingen i departementet er gjennomført, heter det i en uttalelse fra BLD.

Akademikerne hevder at bruken av konsulenter i offentlig forvaltning er økende. Arbeidstakerorganisasjonen er særlig kritisk til at regjeringen ikke har noen samlet oversikt over konsulentbruken, slik Aftenposten har vist.

- Det er et stort problem at staten betaler det tredobbelte for kompetanse det er permanent behov for, sier leder Curt A. Lier i Akademikerne Stat til avisen.


30 millioner

Barne- og likestillingsdepartementet har kun to konsulentavtaler løpende, til en verdi av over 100.000 kroner. Situasjonen er en annen i Forsvarsdepartementet. I 2006 og 2007 kjøpte Anne-Grete Strøm-Erichsens departement konsulenttjenester for godt over 30 millioner kroner.

- Vi vurderer alle konsulentoppdrag fortløpende, og iverksetter disse ved behov. Vi har gode rutiner for å vurdere behovet og hvordan avtalene blir inngått, heter det i en uttalelse fra Forsvarsdepartementet.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet hadde i fjor rundt 35 løpende konsulentavtaler, mens Kultur- og kirkedepartementet siden 2007 har inngått elleve konsulentkontrakter i hundretusenkronersklassen. Fra før er det kjent at Olje- og energidepartementet har inngått 41 konsulentavtaler til en samlet verdi av over 50 millioner kroner. Flere departementer har ennå ikke svart på NTBs forespørsler, men sjefen sjøl har intet å skjule.

Statsministerens kontor hadde ingen løpende konsulentavtaler til over 100.000 kroner i verdi i 2007 og har heller ikke inngått noen i 2008, framgår det av en uttalelse fra Jens Stoltenbergs stab.

(NTB)

DYRE KONSULENTER: Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) sier departementet kan ha brutt loven ved å ha inngått konsulentavtaler til over 36 millioner kroner.
HAR OVERSIKT: Forsvarsdepartementet brukte rundt 30 millioner kroner på konsultenter de to siste årene. Men Anne-Grete Strøm-Erichsen sier de har god oversikt.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media