Brukte 5 241 700 000 kroner på å bli president

Kanskje ikke rart at Obama er den amerikanere beundrer mest i hele verden.

KONGE OG DRONNING: Ingen har noen sinne svidd av så mye penger på en presidentvalgkamp som Barack Obama. Men til gjengjeld er han både USAs påtroppende president og den mann i verden amerikanerne beundrer mest. Så mye faktisk, at alle andre menn faller i skyggen. Hillary Clinton er den kvinnen i verden som beundres mest. Også det med god margin. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP
KONGE OG DRONNING: Ingen har noen sinne svidd av så mye penger på en presidentvalgkamp som Barack Obama. Men til gjengjeld er han både USAs påtroppende president og den mann i verden amerikanerne beundrer mest. Så mye faktisk, at alle andre menn faller i skyggen. Hillary Clinton er den kvinnen i verden som beundres mest. Også det med god margin. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Samme dag som USAs største avis USA Today kommer med årets beundringsbarometer, publiserer Bloomberg.com oversikten over hvor mye penger de amerikanske presidentkandidatene brukte i valgkampen i høst.

Og påtroppende president Barack Obama troner suverent på begge listene. Ingen annen mann i verden høster i nærheten så mye beundring blant det amerikanske folk. Og det skulle kanskje bare mangle, ettersom han brukte 5,2 milliarder kroner på bli den mest populære på stemmeseddelen.

Tre ganger mer enn McCain
Ingen annen presidentkandidat har vært i nærheten av å svi av så mye penger under valgkampen noen sinne. Han har alene brukt mer enn George W. Bush og John Kerry brukte til sammen under valgkampen for fire år siden (4,6 milliarder kroner), og over tre ganger så mye som hovedmotstanderen John McCain (1,6 milliarder kroner).

Hillary Clinton rakk bare å bruke 1,8 milliarder kroner før hun omsider kastet inn håndkledet i primærvalgkampen mot Obama.

Brukte 12 milliarder kroner
Totalt brukte alle årets presidentkandidater 1,7 milliarder dollar - svimlende 12 milliarder kroner - på årets valgkamp. Det er første gang en presidentvalgkamp har kostet mer enn en milliard dollar.

I 2004 var prislappen 5,8 milliarder kroner (820 millioner dollar), mens i 2000 brukte de bare 3,5 milliarder kroner på å finne arvtageren til Bill Clinton.

Takket nei til støtte
En av årsakene til at Obama knuser alle rekorder er at han som første partinominerte presidentkandidat takket nei til offentlig valgkampstøtte da selve hovedvalgkampen mot McCain startet.

McCain, takket ja til slik støtte, og fikk nesten 600 millioner kroner i offentlig valgkampstøtte. Men dette forbød ham å samle inn penger privat.

Men i motsetning til McCain, hadde Obama ingen problemer med å samle inn privat støtte. Fra første stund har Illinoi-senatoren sopet inn mer enn alle de andre kandidatene - nesten til sammen.

Mest beundret i verden
En bragd av mange bragder han ble beundret for under valgkampen - og som sikkert er blant grunnene til at han også slår knockout på alle andre i kåringen av den mann i verden amerikanere beundrer mest.

FALMET: George W. Bush har gått fra å være den mest beundrede person blant amerikanere noen sinne til å være den minst beundrede sittende president siden Harry Truman. Foto: AP /Charles Dharapak
FALMET: George W. Bush har gått fra å være den mest beundrede person blant amerikanere noen sinne til å være den minst beundrede sittende president siden Harry Truman. Foto: AP /Charles Dharapak Vis mer

Ikke siden 1952, da Dwight Eisenhower toppet lista, har en påtroppende president vært amerikanernes mest beundrede mann på den årlige kåringen.

Og hans prosentscore på 32 prosent er den nest høyeste i gallupens 60 års lange historie. Den høyeste scoren i historien fikk George W. Bush i desember 2001 - sterkt preget av tiden etter terrorangrepene 11. september.

Bush nummer to
Hans 39 prosent den gangen står i sterk kontrast til de knappe fem prosentene han får i årets kåring. Bare en annen sittende president har hatt en like lav prosent - også det i 1952 på tampen av Harry Trumans regjeringstid.

Men i år holder Bush sine fem prosent til andreplass. Han er den mann i verden amerikanere beundrer nest mest. Taperen av presidentvalget, John McCain klarte bare en tredjeplass, med sine skarve tre prosent.

Paven eneste utlending
Første utlending, pave Benedikt XVI, må dele fjerdeplassen og to prosent med predikant Billy Graham og ekspresident Bill Clinton.

Men i og med at feilmarginen er på tre prosent, er plassene under Obama heller marginale. Da er det enklere på kvinnesida, der senator, tidligere førstedame og påtroppende utenriksminister Hillary Clinton topper med 20 prosent.

Ingen damer fra utlandet
Republikanernes visepresidentkandidat Sarah Palin kan glede seg over søvplass og 11 prosent av stemmene, mens talkshow-dronningen Oprah Winfrey holder tredjeplassen med åtte prosent.

Avtroppende utenriksminisert Condoleezza Rice er hakk i hel med sju prosent, mens femteplassen besittes av den påtroppende førstedamen Michelle Obama.

Det var i år altså ingen utenlandske kvinner som høstet nevneverdig beundring blant den representative massen på 1008 voksne.

ENESTE UTLENDING: Pave Benedikt XVI er den eneste ikke-amerikaner som oppnår nevneverdig beundring blant amerikanerne. Foto: AFP / Filippo MONTEFORTE
ENESTE UTLENDING: Pave Benedikt XVI er den eneste ikke-amerikaner som oppnår nevneverdig beundring blant amerikanerne. Foto: AFP / Filippo MONTEFORTE Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer