Brukte barn som skjold

- Jeg er sjokkert over måten demonstrantene brukte barn på. Operativ uteleder Karsten Fossum hevder barn ble holdt opp som skjold i den voldelige demonstrasjonen utenfor Israels ambassade i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet avblåste den lovlige demonstrasjonen 20 minutter etter at den begynte. Da hadde demonstrantene kastet stein omtrent like lenge. Da en gruppe palestinere begynte å brenne israelske flagg besluttet politiet at demonstrasjonen var ulovlig, og gikk håndfast til verk med å spre demonstrantene.

Politiet brukte hester, skjold og køller og truet med å bruke tåregass mot demonstrantene. Tåregassen ble holdt tilbake på grunn av de små barna.

- Vi fikk melding om at barn ble holdt opp som skjold mot politiet. Vi har sett en tendens til at barn brukes på denne måten i demonstrasjoner, sier operativ uteleder Karsten Fossum til Dagbladet.no.

Fremst blant demonstrantene sto Jamal Abou Steita og ropte ut sin avsky mot israelerne. Han hadde ingen motforestillinger mot å ha med små barn i demonstrasjonen.

- De har skadet palestinske barn. Vi skal lære barna våre om Israel, sier Steita til NTB og lover ny demonstrasjon på fredag.

Kvelertak

Det som i utgangspunktet skulle være en fredelig demonstrasjon i regi av Fellesutvalget for Palestina endte som et regelrett slagsmål mellom politiet og demonstranter. Politiet blir beskyldt for unødig voldsbruk mot demonstrantene.

- Jeg reagerer sterkt på politiets måte å aksjonere på. Vi var nesten ferdig med appellene da de gikk til aksjon, sier Trygve Natvig, leder av Fellesutvalget for Palestina, til NTB.

Han tar avstand fra stein- og flaskekastingen, men tolker det som et uttrykk for palestinernes frustrasjon.

Bildene fra demonstrasjonene taler sitt tydelige språk. Spedbarn midt i tumultene mellom politi og demonstranter, og bilder av en politimann med kvelertak på en palestiner.

- Jeg vil ikke kommentere enkeltbilder. Men politiet har en jobb å gjøre, og da kan det bli nødvendig å ta i bruk metoder som kan se voldelig ut, svarer Fossum.

Det jeg er fornøyd med er at ingen av demonstrantene kom til skade.

11 personer ble pågrepet av politiet, åtte av dem for vold mot politiet.

BARN: Politiet er rystet over at spedbarn dras inn i demonstrasjoner.
VOLD: Politiet forsvarer bruk av vold for å roe demonstrantene.