Brukte barna bevisst

Erik Solheim innrømmer nå at han bevisst brukte sine egne barn i media. - Til tider gikk jeg nok for langt, skriver han i sin selvbiografi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i selvbiografien «Nærmere» den tidligere SV-lederen snakker ut om sine mange opptredener i media sammen med ungene Øyvind og Mari:

«Det var flere årsaker til at ungene mine et stykke på vei ble 'offentlige barn'. Sjølsagt lå det under en kynisk betraktning om at det gjør et godt inntrykk å stå fram med barn. Jeg skal ikke prøve å gjøre meg bedre enn det.»

Solheim begrunner sin bevisste bruk av barna i media med at han ikke hadde tid til noe annet ut over jobben som partileder enn ungene. Han hadde ingen fritidsinteresser eller noe annet som kunne brukes til å vise 'Erik bak fasaden', dermed måtte det bli ungene. Hans nå fraskilte kone Sissel ønsket å holde seg unna rampelyset, og når Solheim stilte opp med ungene ble det færre forsøk fra media på å få henne til å stille opp.

Dødstrussel

Solheim tror ikke ungene har lidd noen overlast av å være i media fra tid til annen, selv om de i starten var for små til å si nei. Men under Kosovo-krigen, der Solheim støttet NATOs bombing, ble det fremsatt dødstrulser mot datteren Mari.

«Det var særdeles lite trivelig», skriver Solheim.

- Gikk for langt

Solheim innrømmer at det til tider gikk for langt. Som da SVs pressetjeneste ringte rundt til ulike medier for å få dem til å dekke sønnen Øyvinds første skoledag midt i valgkampen i 1993. Bakgrunnen er at Solheim ønsket å rette opp inntrykket fra «ghettodebatten» året før, da mange fikk inntrykket at han og familien skulle forlate Indre Oslo Øst.

«Det er jeg ikke stolt av og ville forhåpentlig ikke gjort det igjen» er allikevel Solheims egen konklusjonen.

BRUKTE BARNA: SV-leder Erik Solheim har ofte brukt barna i mediesammenheng. Her sammen med Øyvind og Mari i 1991.