Brukte Breiviks egne bombeingredienser i rekonstruksjonen

Nå håper bombeekspertene at 22. juli-granskningen vil brukes i planleggingen av det nye regjeringskvartalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svein Olav Christensen, seniorrådgiver og bombeekspert i Forsvarsbygg, informerte tirsdag retten om rekonstruksjonen av Anders Behring Breiviks bilbombe.

- Det er en alvorlig og tragisk sak og jeg ble selvsagt preget av arbeidet. Men jeg konsentrerte meg om å gi retten et best mulig bilde av vårt arbeid, sier Christensen til Dagbladet.

Hans arbeid med saken startet 22. juli, da han og flere kolleger begynte å identifisere vindusskadene i området rundt regjeringskvartalet, slik at de kunne brukes for å beregne bombestørrelsen og —effekten.

Han var også sterkt involvert i rekonstruksjonen som ble gjort på Forsvarets sprengningsfelt på Rena i september 2011. De hadde laget en så lik bombe som mulig, plassert inne i en tilsvarende bil med to biler like ved. Filmen av rekonstruksjonen ble vist i retten.

- Det var en stor utfordring. Vi hadde én sjanse til å få det til, sier Christensen.

Han bekrefter at bestanddelene i bomben var hentet fra beslagene på Vålstua gård, der Breivik produserte bomben som gikk av i regjeringskvartalet.

Politiet fant blant annet tre tonn kunstgjødsel gården. Bomben Breivik brukte skal ha veid omtrent 950 kilo.

 Christensen og hans kolleger har brukt mye tid på å dokumentere, beregne og simulere. Det de har lært vil bli brukt i sikringen av offentlige bygg i framtida.

- Vår oppgave er i utgangspunktet å beskytte forsvarets eiendommer mot slik som dette. Det blir viktig for oss å dra med oss mest mulig lærdom og komme ut av dette med bedre verktøy, sier Christensen.

Det vil da gjelde både utformingen og sikringene rundt bygg. Christensen sier det vil være naturlig å bruke denne kunnskapen også når regjeringskvartalet skal bygges opp igjen.

Christensen korrigerte i retten en tidligere oppfatning av at bomben i regjeringskvartalet medførte mindre skade fordi bilen sto parkert over et garasjeanlegg.

Eksperter har tidligere ment at sprengkraften ble betydelig mindre fordi bomben slo ned gjennom to etasjer til garasjeanlegget under høyblokken.

- Krateret utgjorde ingen forskjell på de ytre skadene av eksplosjonen. Trykket nedover beveger seg såpass sakte gjennom underlaget at trykkbølgen på oversiden har spredt seg utover før den blir påvirket, sa seniorrådgiveren.

De brukte blant annet skader på Venstres Hus, Folketeaterbygningen ved Youngstorget og hovedbrannstasjonen for å beregne trykkbølgen etter eksplosjonen.