Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brukte Dagbladet i kampen om LO-makten

Yngve Hågensen bekrefter nå at han bevisst brukte Dagbladet for å lansere sitt kandidatur til vervet som LO-leder etter Leif Haraldseth.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skjønte at «noen hadde snakket sammen», og følte at jeg ikke var med der. Så jeg bestemte jeg meg for å benytte sjansen da Dagbladet kom på besøk for å få et intervju. Da jeg fikk spørsmål om LO-jobben, svarte jeg at jeg ville si ja om jeg ble spurt. Dermed var det flere navn med i diskusjonen, og det var hensikten, sier Hågensen.

Ifølge Reidar Hirsti, som har skrevet boka «Den siste proletar», ble dette utspillet sett på som banning i kjerka på Youngstorget.
Dette var brudd på uskrevne regler i fagbevegelsen: Man skulle ikke lansere seg selv til et viktig verv.

«Derfor var det nok mange hoderystende reaksjoner blant spissene på Youngstorget den augustdagen i 1987 da de leste Dagblad-intervjuet med Yngve,» skriver Hirsti.

Yngve Hågensen hadde vært med i LO-ledelsen siden 1977. Men hvis han gikk for toppvervet, ville mediefokseringen på ham bli en helt annen. Han ville ta familien med på råd.

- Før Dagbladets folk kom ned til hytta, satte han seg ned med meg og ungene og snakket om det. Vi var alle enige om at han skulle ta opp kampen for å bli LO-leder, sier Astrid.
- Slike utspill må en ta et personlig ansvar for. Men jeg tror ingen tapte på det. Jeg tror derimot LO vant på det, sier Yngve, med hågenensensk understatement.

- Dette valget var den første åpne prosessen i LO. Før skjedde valg bak lukkede dører. Yngve bidro til å innføre åpenhet i LO. Han står for åpenhet. Han har ikke noe å skjule, sier Astrid.

Yngve Hågensen gikk seirende ut av den dramatiske duellen med Nils Totland, og har vært LO-leder i ni år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!