Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Brukte død onkels nettbank til å skjule svarte penger

Dumt gjort, men ikke kriminelt, mener hovedmannen (33).

NEKTER STRAFFSKYLD: Den 33 år gamle mannen fra Romerike som nå er siktet for grovt bedrageri etter mafiaparagrafen, nektet for å ha vært kriminell. Her poserer han med sin hvite Ferrari i fjor, i forbindelse med et lokalavisintervju der han snakket om den hurtige suksessen i budbilfirmaet. Foto: GEIR EGIL SKOG
NEKTER STRAFFSKYLD: Den 33 år gamle mannen fra Romerike som nå er siktet for grovt bedrageri etter mafiaparagrafen, nektet for å ha vært kriminell. Her poserer han med sin hvite Ferrari i fjor, i forbindelse med et lokalavisintervju der han snakket om den hurtige suksessen i budbilfirmaet. Foto: GEIR EGIL SKOG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kripos og Økokrim jobber nå med å kartlegge alle pengestrømmer knyttet til omlag 20 siktede i den store bedragerietterforskningen som ble kjent gjennom en gigantisk politirazzia på onsdag, der flere enn 220 personer fra ulike etater deltok.

Det er nå et sentralt bevis mot den antatte hovedmannen (33) at han skal ha gjort pengeoverføringer blant annet ved hjelp av å misbruke identiteten til en av avdød onkel. Det framgikk da mannen i går kveld ble besluttet varetektsfengslet.

«Retten har ved denne vurderingen lagt særlig vekt på at siktede erkjenner at han når hans onkel (N.N.) døde på Sri Lanka hadde  ankbrikken til denne onkelen og at han leverte denne bankbrikken til en annen person som kalles "James". Han forklarte at han fikk kr. 200 000 fra James. Bakgrunnen for dette var lang tids pleie og omsorg for onkelen som gjorde at onkelen skyldte han mye penger», heter det i fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett.

- Dumt, ikke kriminelt Det var etter alt å dømme dette forholdet 33-åringens forsvarer refererte til som «dumskap» etter gårsdagens fengslingsmøte.

- Han forteller at han har vært dum i et konkret tilfelle, ved å forvalte en annen persons bank-id-brikke, men han kan ikke se at den dumskapen er kriminell. Han har hjulpet enkelte personer med noen vanlige forretningsmessige transaksjoner, nærmere bestemt å betale regninger, sa advokatfullmektig Steinar Stenvaag.

Politiet har blant annet telefonavlyttet 33-åringen i den svært omfattende etterforskningen, som har pågått siden februar i år. Forsvareren mener politiet har brukt «mafiaparagrafen» - Straffelovens skjerpende bestemmelse om organiserte kriminelle grupper - bare for å kunne få hjemmel til slik kommunikasjonskontroll i saken.

- Det er ren polititaktikk. Politiet har en dårlig pokerhånd, sa Stenvaag i går.

I et fem timer langt avhør har 33-åringen avvist både å være noen organisator og at han har hatt noen systematisk kontakt med andre av de siktede.

Angret på Ferrari-intervjuer
I den massive razziaen mot minst 21 mistenkte ulike steder på Østlandet onsdag, startet Kripos og Økokrim arbeidet med å sikre eiendommer, kjøretøy, bankkontoer og verdigjenstander for millioner med tanke på inndragningskrav mot de siktede.

Noen av beslagene var mer åpenbare enn andre.

Dagbladet skrev på onsdag at hovedmannen tidligere har skrytt i media av forretnings-suksessen og posert med en millionbil - en hvit Ferrari. Luksuskjøretøy registrert på 33-åringens firma er nå sikret av myndighetene, og i går fortalte mannens advokat at den nå mafiasiktede mannen angrer på at han gjennom medieoppslagene bidro til fokus på livsførselen.

- Det er svingdøra som slår ham i fjeset. Han har aldri brukt penger på å verken røyke eller drikke og har spart i ti år for å kjøpe en Ferrari, men han sier nå at det var forferdelig dumt å «reklamere» for dette, sa Stenvaag til Dagbladet.

Seks besluttet fengslet Totalt seks menn, alle med bakgrunn fra Sri Lanka, ble i går besluttet varetektsfengslet i Oslo tingrett. Én av mennene aksepterte varetektsfengsling og har delvis erkjent straffskyld, mens de fleste andre nekter for de alvorlige anklagene om store bedragerier eller hvitvasking. 

I tillegg til de seks fengslede er omlag 15 personer ennå under etterforskning for blant annet å ha latt seg oppføre i lånepapirer, for å være involvert i skatte- og avgiftsunndragelser knyttet til svart omsetning/lønn eller trygdebedragerier ved konstruerte ansettelsesforhold. Etterforskerne mener flere menn også har blitt hyret av nettverket til å ta ut kontanter fra ulike kontoer, trolig i forbindelse med hvitvasking.

LUKKEDE DØRER: Den antatte hovedmannens forsvarer, advokatfullmektig Steinar Stenvaag, ville i går at media skulle få være til stede under fengslingsmøtet i Oslo tingrett, men aktor, politiadvokat Håvard Underland i Kripos, fikk medhold i sin begjæring om hemmelighold. Foto: Harald S. Klungtveit
LUKKEDE DØRER: Den antatte hovedmannens forsvarer, advokatfullmektig Steinar Stenvaag, ville i går at media skulle få være til stede under fengslingsmøtet i Oslo tingrett, men aktor, politiadvokat Håvard Underland i Kripos, fikk medhold i sin begjæring om hemmelighold. Foto: Harald S. Klungtveit Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!