Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brukte egypterne denne tretåa som protese for over 2700 år siden?

- Sannsynligvis, mener forskere.

MEST KOMFORTABEL: Forsøkspersonene syntes den tredelte skinn- og tretåa fra Egypt var mest komfortabel å gå med. Foto: Dr Jacky Finch with kind permission of the Egyptian Museum, Cairo
MEST KOMFORTABEL: Forsøkspersonene syntes den tredelte skinn- og tretåa fra Egypt var mest komfortabel å gå med. Foto: Dr Jacky Finch with kind permission of the Egyptian Museum, Cairo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere forskere har tidligere spekulert i om en tredelt falsk lær- og tretå fra mellom år 950 og 710 før Kristus kan ha vært brukt som en slags protese.

Tåa ble funnet på en kvinnelig mumie som var begravet ved Luxor i Egypt.

Professor Jacky Finch ved University of Manchester bestemte seg for å finne ut om tåa fra Egypt, og den falske Greville Chester-tåa fra før år 600 for Kristus, faktisk kan ha hjulpet mennesker å gå bedre for hundrevis av år siden.

Greville Chester-tåa er laget av en slags pappmasjé og er oppkalt etter den museumsansatte som tok den med til England. Begge tærne bærer tydelig preg av å ha vært godt brukt, og designet antyder også at de kan ha vært brukt av kosmetiske grunner.

Testet tærne Finch rekrutterte to frivillige som manglet en stortå til å prøve de ulike falske tærne.

Flere eksperter har undersøkt disse objektene og har foreslått at de kan ha vært tidens første proteser.

- Det finnes mange tilfeller hvor egypterne har laget falske kroppsdeler når personer begraves, men slitasjen og designet antyder at de har blitt brukt for å hjelpe folk med å gå, sier Finch til universitetets nettsider.

Kopier av de gamle tærne og gamle egyptiske lærsandaler ble tilpasset de frivillige, som ble bedt om å gå ti meter uten tåa i egne sko, og deretter den samme avstanden med tåa og sandalene.

Spesialmatte Ti spesialkameraer fanger bevegelsene og fotavtrykkene ble studert på en spesialmatte. Det var overraskende hvor godt begge de frivillige klarte å gå når de hadde på seg protesene, selv om en av de frivillige klarte det betydelig bedre en de andre, konkluderer forskerne.

En av de frivillige hadde 87 prosent av fleksibiliteten han han med den friske foten da han brukte kopien av Greville Chester-tåa. Med tåa fra Egypt oppnådde han nesten 78 prosent fleksibilitet.

Å tråkke fra skulle imidlertid vise seg å ikke være like lett når den frivillige ikke brukte sandalene sammen med tåa. Den andre frivillige oppnådde 60-63 prosents fleksibilitet da han brukte etterligningen både med og uten sandaler.

Å gå med de tradisjonelle sandalene uten den falske tåa var derimot betydelig mer ubehagelig for de frivillige.

- Trykkmålingene forteller oss at det ville ha vært svært vanskelig for egypterne som manglet en stortå å gå normalt iført tradisjonelle sandaler. De kunne selvfølgelig vært barbeint eller hat en slags sokk eller støvel over den falske tåa, men vår forskning antyder at dette var falske tær som ble brukt for å gjøre det mer komfortabelt å gå i sandaler, sier Finch.

Den tredelte skinn og tretåa falt betydelig bedre i smak hos forsøkspersonene, og en av de frivillige sa at han over tid kunne vendt seg til å gå med den til daglig.

TÅ-PROTESE: Forskere ved Univiersity of Manchester mener de falske tærne sannsynligvis har blitt brukt som proteser. Foto: Dr Jacky Finch with kind permission of the British Museum, London
TÅ-PROTESE: Forskere ved Univiersity of Manchester mener de falske tærne sannsynligvis har blitt brukt som proteser. Foto: Dr Jacky Finch with kind permission of the British Museum, London Vis mer