Brukte erfaringer som mor i debatten om tvillingabort

Erna Solberg sier hun tvilte seg fram til at fosterreduksjon ikke burde være tillatt i Norge.

VIL IKKE EGGE TIL STRID: Erna Solberg forteller Dagbladet at hun ikke ønsker å havne i munnhuggeri med opposisjonen etter at regjeringen i går presenterte endringene i abortloven som stanser fosterreduksjon. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
VIL IKKE EGGE TIL STRID: Erna Solberg forteller Dagbladet at hun ikke ønsker å havne i munnhuggeri med opposisjonen etter at regjeringen i går presenterte endringene i abortloven som stanser fosterreduksjon. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FINSE (Dagbladet): Regjeringspartiene er blitt enig om hvordan abortloven skal endres i praksis. Et lovforslag som helseminister Bent Høie (H) presenterte tirsdag, blir nå sendt ut på høring.

Forslaget har flertallet i Stortinget bak seg. Fosterreduksjon blir dermed ikke tillatt uten behandling i abortnemd. Erna Solberg nøler likevel med å omtale saken som en seier for henne personlig.

- Jeg har hatt et tvileforhold til fosterreduksjon, og jeg datt i sin tid ned på at jeg er enig med det samme som regjeringen i dag har presentert. Men det er en for alvorlig sak til å snakke om vinnere og tapere, forteller hun Dagbladet på toget fra Geilo til Finse.

Tror loven blir

I lovforslaget fra regjeringen heter det at det ikke vil være tilstrekkelig i seg selv å vise til at omsorgsbyrden for foreldrene er større ved to enn ved ett barn. Det vil i tillegg kreves at det foreligger andre forhold som tilsier at kvinnen kan settes i en vanskelig livssituasjon.

- Etter tolvte uke er det samme vilkår som i dag for å få abort - altså en sammensetning av forskjellige vilkår, sier Solberg.

Venstre er mot lovendringen, men måtte svelge kamelen i regjeringsforhandlingene. Partiet har uttalt at de ser på lovendringen som en midlertidig sak, og har åpnet for å reversere loven etter valget i 2021.

Erna Solberg tror ikke det skjer.

- Jeg mener det er gode sjanser for at denne loven blir liggende også etter 2021, sier hun.

Egne erfaringer

Statsminister Solberg sier hennes egen morsrolle ble en faktor da hun endte med å ikke støtte retten til selvbestemt tvillingabort i Norge.

- Som mor har jeg tenkt mye på fosterreduksjon, på den emosjonelle belastningen ved å få vite at det var tilfeldig at det ikke var jeg som ble fjernet. Det gjelder å forstå båndet mellom tvillinger og hva slags eksistensielle valg som lovverket kunne gi mange. Kanskje har mange nok familiehemmeligheter fra før av, sier hun.

Solberg legger til at hun «savner breddeperspektiv» blant dem som er forbanna på regjeringens abortpolitikk.

- Det er blitt en egen dynamikk i denne saken som jeg ikke alltid synes er like fruktbar. Jeg savner en forståelse av hva som er etisk vanskelige spørsmål knyttet til bioteknologiloven og hvilke problemstillinger som følger med teknologisk utvikling.

Uenighet

Solberg viser til at fosterreduksjon ikke var et stort tema før 2016, da lovavdelingen kom med sin lovtolkning av fosterreduksjon.

- Det kom på en måte snikende på oss i 2016, oppsummerer hun.

Ingvild Kjerkol (Ap) varslet i dag at partiet hennes vil reversere lovendringen dersom venstresiden vinner valget i 2021. Men først og fremst håper hun at lovarbeidet vil ta så lang tid at endringen ikke er på plass før valget.

Samtidig forteller Senterpartiet til Dagbladet at de i utgangspunktet ikke ønsker en reversering av regjeringens kontroversielle lovforslag. Dermed er det heller ingen enighet om saken på venstresida i norsk politikk.

Solberg sier hun ikke ønsker at abortsaken skal bli en boksekamp mellom Ap og Høyre.

- Jeg ønsker ikke å karakteriserer Arbeiderpartiets ståsted eller dynamikken på venstresida. Dette er et alvorlig spørsmål, det krever etisk refleksjon fra hver og en av oss. Jeg har ikke behov for å sparke tilbake på Ap.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer