Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Brukte Facebook til å planlegge barneran

I dag starter rettssaken der 19 unge ranere står tiltalt for til sammen 25 ran i Oslo i vår.

RANET NIÅRING:  En 17-åring og en 18-åring er tiltalt for to tilfeller av ran i undergangen ved Fjellstueveien i Oslo. I begge tilfellene brukte de vold mot barn for å stjele mobiltelefoner, ifølge tiltalen. Ett av ofrene var bare ni år gammel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RANET NIÅRING: En 17-åring og en 18-åring er tiltalt for to tilfeller av ran i undergangen ved Fjellstueveien i Oslo. I begge tilfellene brukte de vold mot barn for å stjele mobiltelefoner, ifølge tiltalen. Ett av ofrene var bare ni år gammel. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett har satt av seks uker til behandlingen av den omfattende ranssaken. Totalt står 19 unge menn tiltalt. Flere av dem er under 18 år.

 - Dette er en alvorlig sak. Ran er en alvorlig straffehandling, sier politiadvokat og aktor i saken, Viola Bjelland til Dagbladet.

De 19 ranerne er alle del av samme omgangskrets i Stovner bydel i Oslo. Våren 2013 opplevde politiet en ransbølge i området, hvor barn helt ned i niårsalderen ble ranet med vold og trusler.

Facebook og sms - Alle ungdommene er i samme miljø. Det var én eller to som begynte å rane, og så ble resten med. Men de er ikke en gjeng, sier politiførstebetjent Line Henriksen, som ledet etterforskningsgruppa mot ranerne på Stovner politistasjon, til Dagbladet.

Ungdommene brukte blant annet sosiale medier under forberedelsen av ranene, og valgte ifølge politiet bevisst ut yngre ofre.

- Ranene fremsto som planlagte, da de brukte Facebook og sms til å avtale at de skulle gå ut og rane, sier Henriksen.

13 av de 19 tiltalte var selv under 18 år da ranene ble begått.

- Motivet er penger. Når de får tak i en smarttelefon, selger de den for noen hundrelapper nede i sentrum. De kan få alt fra 400 til 1000 kroner fra en smarttelefon, sier politiførstebetjent Henriksen.

DETTE ER DE TILTALTE (KREVER PLUSSTILGANG)

Ifølge politiet har noen av de eldre guttene vært ledende i raningen. Politiet valgte å varetektsfengsle to av de mest aktive ungdommene.

- Da vi varetektsfengslet én av dem, fortsatte ranene i en uke til. Så varetektsfengslet vi den andre,  og da hadde vi ikke noen ran i Stovner krets på noen måneder. Det er to personer som har vært styrende her, men de har ikke alt ansvaret. De andre har jo vært med, sier politiførstebetjent Henriksen.

- Det var en hard kjerne av tiltalte som gjorde flere ran enn resten, bekrefter politiadvokat Viola Bjelland.

- Ressurskrevende sak Flere advokater Dagbladet har snakket med, mener rettssaken virker svært omfattende.

- At saken er så omfattende kan gi inntrykk av at alle de 19 tiltalte i like stor grad har stått bak ranene, men det er ikke tilfelle. Realiteten er den at noen har vært med mye og andre lite, sier advokat Stein Øyvind Østberg, som forsvarer en 17 år gammel gutt.

Advokat Oscar Ihlebæk forsvarer en 16 år gammel gutt som er tiltalt for tre ran og et grovt tyveri. Han mener det er bra at saken har kommet så raskt opp i retten.

- Det er veldig greit at man har klart å rydde plass til saken så raskt. Det er et eksempel til etterfølgelse. Oslo Tingrett har bevist, både med «22. juli-saken» og med denne saken, at de klarer å få ting til å fungere, selv når de står overfor ressurskrevende saker. For med hele 19 forsvarere og deres klienter blir det en hærskare av folk, sier advokat Ihlebæk.

 BRUKTE VOLD:  Ifølge tiltalen tok tre av de tiltalte tak i en 12-åring ved denne bussholdeplassen på Grorud i Oslo og slengte gutten i bakken. Så stjal de guttens mobiltelefon. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BRUKTE VOLD: Ifølge tiltalen tok tre av de tiltalte tak i en 12-åring ved denne bussholdeplassen på Grorud i Oslo og slengte gutten i bakken. Så stjal de guttens mobiltelefon. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer