FENGSLET: Siktede David Jakobsen (t.v.) fikk ikke medhold i anken, men advokatene hans ser lyspunkter i lagmannsrettens kjennelse. Foto: SCANPIX
FENGSLET: Siktede David Jakobsen (t.v.) fikk ikke medhold i anken, men advokatene hans ser lyspunkter i lagmannsrettens kjennelse. Foto: SCANPIXVis mer

Brukte falskt navn på apotek-bestilling av bombestoff

Men det er nesten hele PSTs bevismateriale mot David Jakobsen, antyder kjennelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet):Politiets sikkerhetstjeneste har lagt lokk på alle detaljer om etterforskningen av de tre terrorsiktede oslomennene, men Borgarting lagmannsrett mente i går det var på tide å lette litt på sløret.

I kjennelsen som ble offentliggjort fastslår retten at det er riktig å holde Mikael Davud (39) og medsiktede David Jakobsen (31) varetektsfengslet, men dommerne sår samtidig tvil om hvor gode beviser PST egentlig har mot sistnevnte.

- Svak mistanke David Jakobsen ble til slutt politiinformant da han skal ha fryktet hva Davud kunne finne på, men er ennå siktet for å ha vært en del av terrorgruppen.
Det var Jakobsen som kjøpte hydrogenperoksid, en viktig ingrediens i acetonperoksidbomber, på oppdrag fra Davud. Men det er ikke klarlagt om Jakobsen skjønte at det var et potensielt sprengstoff, eller om han visste om Davuds påståtte terrorplaner.

«(...) mistanken i det vesentlige er bygd på at Jacobsen to ganger har bistått medsiktede med innkjøp av hydrogenperoksid, at han da i en sammenheng viste en adferd som hadde preg av å være fordekt, at han ikke fortalte om dette oppdraget til PST og at han ved én anledning i samhandling med Davud har opptrådt på en merkelig måte», skriver lagmannsretten.

Etter det Dagbladet erfarer, sikter dommerne til at Jakobsen brukte et falskt navn da han gikk på apoteket ved legevakta i Oslo for å bestille høykonsenrert hydrogenperoksid. Men navnet var ikke mer kreativt enn at det var et kallenavn 31-åringen også brukte når han chattet på nettet. De første forsøkene på å skaffe «bombestoffet» var også mindre sofistikerte.

Først skal Jakobsen ha spurt etter hydrogenperoksid på en stor, videoovervåket jernvarebutikk i Oslo uten hell, så gikk han på apoteket og kjøpte en flaske lavkonsentrert stoff som fantes som hyllevare. Først da Davud var misfornøyd med denne, bestilte han «riktig» type.

«Merkelig» møte Kjennelsen ser også ut til å legge vekt på et spesielt møte mellom Jakobsen og Davud i «hovedmannens» blokkleilighet i Oslo. Det er her Jakobsen skal ha «opptrådt på en merkelig måte», etter det Dagbladet kjenner til. Spanere fra PST som fulgte de to mennene på avstand reagerte på episoden, men 31-åringen skal ha en helt dagligdags forklaring på hva han holdt på med.

- Jakobsen er skuffet over kjennelsen om fengsling. Men vi er helt enige med lagmannsretten i at mistanken mot vår klient er svak. Såvidt vi forstår har ikke PST noen etterforskning mot ham nå, og har ikke engang bedt om nye avhør, sier advokat René Ibsen, som er forsvarer for usbekeren sammen med advokat Kjell T. Dahl.

De mener mesteparten av etterforskningen dreier seg om Mikael Davud. Lagmannsretten mener flere ting peker mot at Davud drev med «ulovlig og fordekt aktivitet» som kan knyttes til bombeplanlegging. «Ved vurderingen er det lagt vesentlig vekt på det som under skjult etterforskning er kommet fram om Davuds bakgrunn, kontaktaker og kommunikasjon med disse», heter det i kjennelsen.

- Han nekter ennå for å ha hatt noen kontakt med personer eller organisasjoner som driver med terrorvirksomhet, har Davuds forsvarer, Carl Rieber-Mohn tidligere uttalt.

KJØPTE BOMBESTOFF: På dette apoteket ved legevakta i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KJØPTE BOMBESTOFF: På dette apoteket ved legevakta i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer