Brukte ferien til å «snike» Bolton inn i FN

George W. Bush slo til og utnevnte omstridte John Bolton til USAs nye FN-ambassadør mens det er ferie i Kongressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I måneder har det demokratiske mindretallet i Senatet klart å forhindre utnevnelsen av Bolton. George W. Bush brukte i går sjansen og sin konstitusjonelle rett som president til å utnevne 56-åringen, mens Senatet har ferie.

-  Stillingen som FN-ambassadør har stått tom i seks måneder. Dette er en viktig jobb, derfor har jeg brukt min rett til å utnevne John Bolton, sa president George W. Bush.

Bush brukte krigen i Irak og de ventede reformene i FN som argument for at det var helt nødvendig for ham å utnevne Bolton til tross for at Senatet ikke har godkjent utnevnelsen.

-  Bolton er en av Amerikas mest talentfulle og beste diplomater, sier Bush.

-  Uansvarlig

Demokratene er i harnisk og mener Bush misbruker sin makt. Ted Kennedy, demokratisk senator fra Massachusetts, var opprørt.

-  Det er uansvarlig av presidenten å utnevne en FN-ambassadør som Senatet ikke vil godkjenne, sier Kennedy.

Selv om republikanerne har flertall i Senatet, har de ikke klart å få godkjent John Bolton. Minst 60 av de 100 senatorene må være for før en FN-ambassadør kan utnevnes.

UTNEVNT:  Mens opposisjonen raser brukte George W. Bush ferien i Senatet til å utnevne John Bolton til USAs nye FN-ambassadør. Her blir Bolton gratulert av utenriksminister Condoleezza Rice. Foto: AFP Photo/Scanpix
UTNEVNT: Mens opposisjonen raser brukte George W. Bush ferien i Senatet til å utnevne John Bolton til USAs nye FN-ambassadør. Her blir Bolton gratulert av utenriksminister Condoleezza Rice. Foto: AFP Photo/Scanpix Vis mer

I snart seks måneder har demokratene hevdet at Bolton er uegnet til å bekle ambassadør posten i FN. Han har blitt anklaget for å være høyreavviker, bøllete, grov i språket og for ikke å kunne behandle medarbeidere. Demokratene mener også at han underslo informasjon mens han var statssekretær i utenriksdepartementet.

-  Gjøre mitt beste

Ved å gå utenom en godkjennelse av Senatet har Bush kjøpt seg tid. Innen januar 2007 må Kongressen ha godkjent utnevnelsen av Bolton. Pressetalsmann Scott McClellan i Det hvite hus roste utnevnelsen og forsikret mediene om at det var helt nødvendig å utnevne Bolton.

-  Presidenten har nå utnevnt en person uten troverdighet til å representere USA i FN, sier senator Christopher Dodd (D) fra Connecticut.

Demokraten Dodd brukte betegnelsene skadeskutt og uegnet om John Bolton. Den nye FN-ambassadøren var selv svært glad over utnevnelsen.

-  Jeg skal gjøre mitt beste og jobbe hardt og følge de instruksene presidenten og utenriksminister Condoleezza Rice gir meg, sier Bolton.