Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Brukte gaffateip og trådnett på Fukushima-tanker

Flere tonn radioaktivt vann har lekket ut i vannet.

GAFFATEIP OG IMPROVOSERTE LØSNINGER: En arbeider har kommet med oppsiktsvekkende opplysninger om elendige forhold ved Fukushima-kraftverket i Japan. Foto: AP Photo/Kimimasa Mayama/NTB Scanpix
GAFFATEIP OG IMPROVOSERTE LØSNINGER: En arbeider har kommet med oppsiktsvekkende opplysninger om elendige forhold ved Fukushima-kraftverket i Japan. Foto: AP Photo/Kimimasa Mayama/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjennom hele fjoråret ble det meldt om en rekke alvorlige lekkasjer av flere tonn radioaktivt vann fra det ødelagte atomkraftverket Fukushima i Japan.

Nå framkommer det rystende opplysninger om at energiselskapet TEPCO og deres leverandører har lagt stor vekt på lave kostnader, sparetiltak og tidspress - og ikke sikkerheten.

Improvoserte planer og gaffateip I den japanske avisa Asahi Shimbun står arbeideren Yoshitatsu Uechi (42) fram med navn og bilde, og forteller om kritikkverdige forhold da han jobbet med å bygge tanker for radioaktivt vann fra 2. juli til 6. desember 2012.

Han mener selskapet har ignorerte de ansattes sikkerhet, kom med improvoserte planer og sparetiltak - som medførte bruk av gaffateip og trådnett regelmessig.

- Jeg kunne ikke tro at det ble slurvet på denne måten, sier Uechi til Asahi Shimbun.

Kraftig forurensing Ifølge den japanske avisa ble han i oktober instruert om å sikre fem eller seks tanker som manglet topplokk da det regnet. Da Uechi og hans kollegaer klatret opp på de rundt 10 meter høye tankene fant han gaffatape som dekket den 30 cm store åpningen.

Uechi forteller at han byttet ut tapen med stållokk, som han sikret med fire bolter - selv om det egentlig skulle brukes åtte bolter.

Han forteller at det også ble brukt en rekke deler som ikke var originale.

- Driver forsvarlig Hovedleverandøren for arbeidet Uechi utførte er ifølge Asahi Shimbun selskapet Taisei Corp. De avviser at de har gjort noe galt.

- Vi nekter å kommentere enkeltprosjekter. Vi gjennomfører og gjør tilsyn av prosjektene våre på en forsvarlig måte, sier en representant for selskapet til avisa.