Brukte Hitler-sammenligning under tale i Israel

Obama rykker ut mot Bush. -Vi må gjøre som Kennedy, Nixon og Reagan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Demokratene reagerer svært sterkt på uttalelser om utenrikspolitikk som George W. Bush kom med i dag under en tale i Knesset, den israelske nasjonalforsamlingen. Statsbesøket til den amerikanske presidenten er en del av Israels 60-årsjubileum

- Noen ser ut til å tro at vi bør forhandle med terrorister og radikale, som om et slags genialt argument vil overtale dem om at de har tatt feil hele veien. Vi har hørt slike tullete vrangforestillinger tidligere, sa Bush, og fortsatte:

- Da nazistenes stridsvogner krysset grensa til Polen i 1939 sa en amerikansk senator: «Gud, hvis jeg bare hadde kunnet snakke med Hitler ville kanskje alt dette vært unngått». Vi har en forpliktelse til å kalle det hva det er - overgivelsens falske trygghet, som historien har diskreditert fullstendig.

Mange har i dag tolket Bush\' uttalelse som et angrep på presidentkandidat Barack Obama. Sistnevnte har gjort det til et kredo at han, hvis han inntar Det hvite hus, også skal ha samtaler med USAs fiender, som Iran og Cuba - en linje Bush er sterk motstander av.

- Gjør som Kennedy, Nixon og Reagan

Obama gikk i kveld raskt ut og kritiserte Bush-talen.

- Det er trist at presidenten vil bruke en tale i Knesset på 60-årsdagen for Israels uavhengighet til å starte et falskt, politisk angrep. Det er på tide å avslutte åtte år med en politikk som har styrket Iran og som har mislykkes i å beskytte USA og vår allierte Israel. I stedet for tøffing-snakk og ingen handling må vi gjøre det som Kennedy, Nixon og Reagan gjorde, og bruke alle elementene i amerikansk makt - inkludert tøft, prinsippfast og direkte diplomati, skriver presidentkandidaten i en pressemelding, ifølge ABC News.

Andre demokrater bruker langt sterkere ord for å beskrive sammenligningen mellom Obamas linje og situasjonen da andre verdenskrig brøt ut.

 HILSNINGSTALE:  President George W. Bush holdt 60-års tale for jubilanten Israel i går i nasjonalforsamlingen Knesset. Nien av "bildene" i talen har skapt reaksjoner. Foto: AP/SCANPIX.
HILSNINGSTALE: President George W. Bush holdt 60-års tale for jubilanten Israel i går i nasjonalforsamlingen Knesset. Nien av "bildene" i talen har skapt reaksjoner. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer

Joe Biden er leder for utenrikskomiteen i Senatet og tidligere presidentkandidat. Han uttaler at Bush, om han virkelig mener at det er uaktuelt å føre samtaler med Iran, at presidenten bør sparke både utenriksministeren og forsvarsministeren sin - siden begge skal ha vært pådrivere for nettopp slikt diplomati.

- Uhørt fra USAs president

- Dette er pisspreik («bullshit», red. anm.). Dette er rent tøv. Det er uhørt for USAs president å dra til et annet land, sitte i Knesset og komme med slike latterlige uttalelser, sier Biden.

Han får støtte fra Senatets majoritetsleder, demokraten Harry Reid.

- Ikke overraskende har arkitekten bak den verste utenrikspolitikken i landets historie fyrt av nok en skjødesløs og feilaktig salve, sier politikeren.

En talskvinne for Det hvite hus benekter at Bush siktet til Obama da han dro linjene tilbake til 1939.

- Presidenten har sagt lignende ting tidligere. Det er en referanse til en rekke personer, tenk Carter og andre som har gjort slike ting eller foreslått det. Jeg forstår at når du er presidentkandidat så tror du noen ganger at du er sentrum av verden. Det er ikke alltid tilfelle, og denne gangen er det ikke slik, sier Dana Perino til ABC News.

- Obama mangler dømmekraft

Brukte Hitler-sammenligning under tale i Israel

Lite tyder imidlertid på at Bush-utspillet var tilfeldig. Republikanernes presidentkandidat John McCain fulgte i kveld opp med å latterliggjøre Obamas vilje til å snakke med Irans president.

- Dette viser hans naivitet, uerfarenhet og manglende dømmekraft, sier McCain om sin viktigste politiske motstander.

Republikaneren lover å gjøre diplomati-temaet til et av de viktigste i den kommende presidentvalgkampen.

Barack Obama er demokraten som skal slåss med McCain om å bli Bush\' etterfølger fram mot valget i november. Hillary Clinton er formelt fremdeles med i demokratenes nominasjonsvalgkamp, men er i realiteten sjanseløs til å innhente Obamas forsprang.