Brukte kameraten som mopp

Før han tok ham med på fisketur og kastet ham i sjøen. Der druknet han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Først vasket 32-åringen hyttegulvet med kameraten som mopp - så kastet han ham på sjøen. Nå står han tiltalt for drap i Brønnøy tingrett. Bergens Tidende bringer den makabre historien i dag.

- Jeg tok tak i genseren hans, løftet ham opp og vasket leiligheten med ham, forklarte askøyværingen i retten i går.

Den tiltalte hadde hatt problemer med narkotika, og skulle bryte med sin kriminelle fortid. I februar i år flyttet han nordover til en rorbu i Vevelstad kommune utenfor Brønnøysund som han hadde leid sammen med kjæresten. Kameraten fra Valdres var også med. Det brutale drapet skal ifølge avisa ha skjedd i forbindelse med en krangel om alkohol og damer.

Gikk holmgang

Etter at tiltalte hadde vasket gulvet med mannen i et kvarters tid, beordret han ham ned til sjøen. Kameraten skal selv ha hoppet i sjøen, hvorpå 32-åringen dro ham tilbake opp på land og tok ham med ut i robåt. 32-åringen skal ha vært svært fascinert av norrøn mytologi, og omtaler seg selv som vikingsønn. Så da båten var 150 meter fra land bestemte han seg for at kameraten skulle dø på vikingevis ved holmgang. Valdres-mannen ble kastet i vannet. Tiltalte forklarte i går hvordan han rodde tilbake inn mot land uten å se på vennen.

Den omkomne ble funnet i fjæra av Røde Kors-mannskap fire dager seinere.

Anmeldt av kjæresten

Tiltalte tok deretter med seg den dreptes bankkort og stakk til Sverige sammen med kjæresten. Han ble pågrepet noen dager seinere da kjæresten varslet politiet om hva som hadde skjedd. Hun har tidligere forklart at hun følte seg som et gissel på den 600 km lange turen til Umeå.

VASKET RORBUA MED KAMERAT: 32-åringen drepte kameraten etter å ha brukt ham som mopp. Foto: Jørn Johansen
VASKET RORBUA MED KAMERAT: 32-åringen drepte kameraten etter å ha brukt ham som mopp. Foto: Jørn Johansen Vis mer

32-åringen tilstod drapet i avhør, og sier i ettertid at han ikke angrer på gjerningen.

Psykiatrispesialistene mener at tiltalte var psykotisk og ikke strafferettslig tilregnelig i gjerningsøyeblikket, og vil ha ham overført til tvungen psykisk helsevern. Selv sier 32-åringen at han hører hjemme i et fengsel.