<strong>VILLE PÅVIRKE:</strong> Leif Sande kjøpte inn 13 000 eksemplarer av «Mafiela» da han var forbundsleder i Industri Energi. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VILLE PÅVIRKE: Leif Sande kjøpte inn 13 000 eksemplarer av «Mafiela» da han var forbundsleder i Industri Energi. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Brukte kriminalroman for å påvirke politikere

En kriminalroman, der kraftbransjen blir fremstilt som et mafiakartell med politikerne i lomma, har blitt sendt ut til norske politikere over hele landet med ønske om å påvirke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kriminalromanen «Mafiela» av Hogne Hongset fremstiller kraftbransjen som en mafia som jobber systematisk for å presse opp prisene på strøm. Selv om boka er fiksjon, ligger innholdet tett opptil virkeligheten, og flere virkelige personer figurerer.

Hovedpersonen, Fred Kvarme, er til forveksling lik tidligere Olje- og Energiminister Eivind Reiten. I boka avsløres det at han har store summer gjemt vekk på Seychellene, og det avdekkes hvordan folk skal føres bak lyset i spørsmålet om kraftkabler til utlandet. Etter hvert utvikler det hele seg til et mordmysterium.

SENDT TIL POLITIKERE: Forbundet Industri Energi har kjøpt 13 000 eksemplarer av boka «Mafiela»
SENDT TIL POLITIKERE: Forbundet Industri Energi har kjøpt 13 000 eksemplarer av boka «Mafiela» Vis mer

I fjor ble Mafiela sendt ut til en rekke politikere for å påvirke dem i spørsmålet om kraftkabler til utlandet. Fagforbundet Industri Energi opplyser at de har sendt ut boka til stortingspolitikere, personer i regjeringsapparatet og kommunepolitikere.

Leif Sande

  • Politiker og tidligere fagforeningsleder med bakgrunn fra oljebransjen
  • Leder av Industri Energi fra forbundet ble stiftet i 2006 og frem til 2017
  • Før dette var han leder av forløperen Norsk Olje- og Petrokjemisk Fagforbund fra 2000-2006
  • Vararepresentant på Stortinget for Ap fra 2017-2021
  • Aktiv samfunnsdebattant og blogger

- Hongset har tatt opp et tema som er nyttig for norske politikere å lese, så vi har forsøkt å få den ut til mange politikere, sier kommunikasjonssjef Marius Jøntvedt i Industri Energi til Dagbladet.

Akkurat hvor mange politikere som har fått boka tilsendt, har de ikke oversikt over.

- Vi har kjøpt totalt 13 000 av bøkene til en rimelig pris, men de fleste av disse er gitt som gaver til medlemmer, sier han.

Politisk agenda

Spørsmålet om kraftkabler til utlandet, som nylig har vært et tema i debatten rundt ACER, er også sentralt i boka. Forfatter Hogne Hongset legger ikke skjul på at han har hatt en politisk agenda.

- Boka handler i hovedsak om kraftbransjen og den agendaen den har for å bygge flere kabler til utlandet. Kraftselskapene har drevet en åpen kampanje for dette i mange år, blant annet gjennom bransjeorganisasjonen Energi Norge, sier Hongset til Dagbladet.

Hongset mener at utbygging av nye kabler først og fremst er et ledd i kraftbransjens plan for å presse opp strømprisene og gi kraftbransjen større inntekter.

- Boka heter «Mafiela». Mener du at kraftbransjen er som en mafia?

- Man kan ta seg litt friheter i fiksjonen. Det jeg antyder er at bransjen seiler til dels under falskt flagg. Den argumenterer med forsyningssikkerhet og at nye kabler er en klimaløsning. De burde være ærlige og si at de vil ha nye kabler primært for å tjene penger.

Aslak Øverås, informasjonssjef i Energi Norge, mener det er en underlig problemstilling.

- Det er ingen hemmelighet at kraftnæringen jobber for tilgang til strømmarkedet også ute i Europa. Noe annet hadde da også vært rart. Kablene gjør at vi kan eksportere når prisene på kontinentet er høye, og importere når for eksempel danskene har overskudd av rimelig vindkraft. Det tjener hele det norske samfunnet på.

Hongset har tidligere jobbet som rådgiver i Industri Energi. Leif Sande opplyser til Dagbladet at Hongset også hadde konsulentoppdrag for forbundet parallelt med at han skrev boka.

Kommunikasjonssjef Marius Jøntvedt i Industri Energi mener tematikken Hongset tar opp er viktig for medlemmene deres.

- Vi har mange medlemmer innen kraftforedlende industri. Vi er imot nye kabler fordi det vil øke strømprisene, som vil kunne ødelegge rammevilkårene til denne industrien.

- Er dette riktig bruk av medlemmenes penger?

- Ja, det synes jeg absolutt. Hongsets bok er et viktig bidrag i debatten om å opprettholde norsk industri. Han er en industriforkjemper, og det er vi også.

Reagerer

- Det er ikke alltid eventyrromaner bidrar til gode offentlige debatter, skriver olje- og energiminister Terje Søviknes i en e-post til Dagbladet.

Søviknes fremhever at vannkraftnæringen i all hovedsak eies av landets kommuner og fylker, i tillegg til staten, og at ressursene forvaltes til fellesskapets beste.

- Jeg tar avstand både fra forsøk på å tillegge vannkraftnæringen interesser den ikke har, og å sette vannkraftproduksjon opp mot industrivirksomhet, skriver han.

Stortingsrepresentant Per Espen Stoknes (MDG) reagerer på debattformen Industri Energi har lagt opp til:

- Det er et konspiratorisk element som gikk igjen i hele ACER-debatten. Vi er ganske oppgitte over at man har klart å posisjonere dette som en slags «Norge først» mini-Brexit, heller enn at det handler om energisamarbeid. Denne boka har nok bidratt til å fremme konspirasjonsteoriene rundt ACER, sier Stoknes til Dagbladet.

- Hva mener du om at en spenningsroman er sendt ut på denne måten?

- Jeg blir mer provosert over at det legges frem faktapåstander som er uriktige, for eksempel at ACER vil gjøre at EU tar kontrollen over energistyringen og eierskap til naturressursene våre. Dette er oppspinn. Det har ingen fundament i saksdokumentene. Og det er uansvarlig at man hauser det opp til en nasjonalistisk debatt, slik bla. Senterpartiet og Rødt har gjort.

Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt mener det er feil at de har spilt på nasjonalisme.

- Vår motstand mot ACER handler om demokrati og fornuftig industripolitikk, ingenting annet. Vi har aldri satt folkegrupper opp mot hverandre eller spilt på fremmedfrykt i debatten om ACER, så kritikken gir ingen mening, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Leif Sande mener på sin side at koblingen mellom ACER og kablene er feil.

- ACER endrer ikke situasjonen med bygging av kabler. Det er fortsatt helt opp til norske politikere. Så har noen merket at dette blir en god Nei til EU-sak, og fyrt opp under dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer