Brukte kriminalroman for å påvirke politikere

En kriminalroman, der kraftbransjen blir fremstilt som et mafiakartell med politikerne i lomma, har blitt sendt ut til norske politikere over hele landet med ønske om å påvirke.

VILLE PÅVIRKE: Leif Sande kjøpte inn 13 000 eksemplarer av «Mafiela» da han var forbundsleder i Industri Energi. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VILLE PÅVIRKE: Leif Sande kjøpte inn 13 000 eksemplarer av «Mafiela» da han var forbundsleder i Industri Energi. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kriminalromanen «Mafiela» av Hogne Hongset fremstiller kraftbransjen som en mafia som jobber systematisk for å presse opp prisene på strøm. Selv om boka er fiksjon, ligger innholdet tett opptil virkeligheten, og flere virkelige personer figurerer.

Hovedpersonen, Fred Kvarme, er til forveksling lik tidligere Olje- og Energiminister Eivind Reiten. I boka avsløres det at han har store summer gjemt vekk på Seychellene, og det avdekkes hvordan folk skal føres bak lyset i spørsmålet om kraftkabler til utlandet. Etter hvert utvikler det hele seg til et mordmysterium.

I fjor ble Mafiela sendt ut til en rekke politikere for å påvirke dem i spørsmålet om kraftkabler til utlandet. Fagforbundet Industri Energi opplyser at de har sendt ut boka til stortingspolitikere, personer i regjeringsapparatet og kommunepolitikere.

- Hongset har tatt opp et tema som er nyttig for norske politikere å lese, så vi har forsøkt å få den ut til mange politikere, sier kommunikasjonssjef Marius Jøntvedt i Industri Energi til Dagbladet.

Akkurat hvor mange politikere som har fått boka tilsendt, har de ikke oversikt over.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer