Brukte lydvåpen mot pirater

Slik reddet de norske offiserene cruiseskipet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De norske offiserene på cruiseskipet «Seabourn Spirit» brukte et sonisk våpen da de stoppet piratbordingen utenfor Somalia i forrige uke, fortalte cruiseselskapet til AP mandag.

Skipet var rundt 16 mil utenfor kysten av Somalia da piratene angrep med rakettvåpen og maskingevær, og forsøkte å borde fra småbåter.

Det piratene ikke visste, var at Seabourn Spirit var utstyrt med såkalt LRAD, et langtrekkende akustisk våpen, sier Bruce Good, talsmann for cruiseselskapet Seabourn Cruise Line til AP.

Cruiseselskapet undersøker nå om lydvåpenet var utslagsgivende da piratene ble jaget, ifølge Good. Den norske kapteinen endret også kurs, satte opp farten og styrte ut i åpent hav for å unnslippe piratene, som kom i to små båter.

LRAD er et ikke-dødelig forsvarsvåpen utviklet for det amerikanske militæret etter at krigsskipet USS Cole ble angrepet utenfor Yemen i 2000.

Den militære versjonen er et 20 kilo tungt apparat med en skålformet antenne som retter svært kraftig lyd i en tynn stråle mot angripere. Samtidig er LRAD-operatøren skjermet mot lyden.

Produsenten av LRAD, American Technology, sier lyden minner om røykvarslere, bare langt høyere. Våpenet kan sende lydbølger opp i 150 desibel.

Til sammenlikning går menneskets smertegrense på rundt 130 desibel.

HER ANGRIPER PIRATENE: Væpnet til tennene går de til angrep på cruiseskipet utenfor Somalia. Med et hemmelig lydvåpen klarte den norske kapteinen å avverge angrepet. Foto: AP
HER ANGRIPER PIRATENE: Væpnet til tennene går de til angrep på cruiseskipet utenfor Somalia. Med et hemmelig lydvåpen klarte den norske kapteinen å avverge angrepet. Foto: AP Vis mer

Våpenet har vært i bruk på militære og sivile skip verden over siden sommeren 2003, ifølge selskapet.

TILBAKE I HAVN: Arbeidere jobber med å fjerne kulehull ved havn i Seychellene.
BRUKER LYD: Det var et våpen av denne typen som ble brukt mot piratene. Det kan ifølge produsenten oppnå 150 desibel.
ANGREPET: «Seabourn Spirit».