Brukte lykkepillen - frifunnet for vold

En 40 år gammel mann fra Lillestrøm har innrømmet å ha opptrådt voldelig da han jaget og overfalt den kvinnelige pleieren. Likevel ble mannen frikjent av retten fordi han gikk på lykkepiller da gjerningen skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hvem har skylda for lovlig rus?

Dette er bivirkningene

Professor advarer mot ukritisk bruk

- Gir ikke amnesti

...men lykkepille-blotter ble dømt

Ingen konsekvenser

-Medikamentene har ført til en bevissthetsforstyrrelse hos tiltalte. Han kan ikke bebreides for sin tilstand, skriver dommeren i den oppsiktsvekkende dommen. Under rettssaken som gikk for Nedre Romerike herredsrett i forrige uke, hevdet 40-åringen at han ikke var seg selv da voldsepisodene inntraff i fjor sommer.

- Jeg husker det som skjedde, men det var ikke meg som gjorde det. Det var en annen person, sa den angrende synderen gråtkvalt i retten. Da overfallet på den kvinnelige pleieren skjedde, hadde han gått på det antidepressive middelet Cipramil i fire måneder. Det ble avgjørende for retten som frikjente mannen på disse punktene.

Forandret seg

To av de fire straffbare forholdene 40-åringen var tiltalt for skjedde mens mannen bodde på et sykehjem i Lørenskog. Her ble han behandlet for depresjoner med det nye antidepressiva Cipramil. Det skjedde til tross for at mannen året før hadde sluttet med lykkepillen Fevarin fordi han opplevde å miste selvkontrollen og gjøre uvanlige ting han aldri tidligere hadde gjort. Denne gangen merket han ikke endringene selv, men det gjorde pleierne ved avdelinga. Gradvis hadde de lagt merke til hvordan han endret karakter, men skjønte ikke at den fredelige mannen plutselig skulle gå til angrep.

Tok strupetak

- Vi så at han forandret seg, og trodde det skyldes lykkepillene. Den aktuelle kvelden var han ekstra aggressiv og truende. Vi var redde for at det skulle gå ut over noen av de andre pasientene, og ga han en beroligende tablett slik vi pleide, forklarte den angrepne pleieren i retten. Et par minutter etter angrep mannen en kjøkkentralle og knuste denne i veggen.

Da pleierne prøvde å roe han, begynte han å jakte på fornærmede. Hun klarte å flykte inn i et rom, men mannen sprengte opp døra og kastet seg over henne. Med en hånd pressende mot halsen holdt han henne nede til hun besvimte.

- Hele mannen var fordreid av raseri, og jeg var sikker på å dø, sa pleieren gråtkvalt da hun rippet opp i episoden. Hendelsen gikk så sterkt inn på henne at hun gikk sykemeldt i et halvt år. Senere har hun skiftet arbeidsplass.

Bivirkninger

I rette fortalte flere vitner hvordan 40-åringen gradvis endret personlighet under bruk av «Cipramil».

Både helsepersonell, arbeidskollegaer og familie fortalte om andre spesielle episoder og nye, aggressive egenskaper som mannen tok i bruk.

Professor dr. med Per Knut M Lunde var innkalt som sakkyndig, og konkluderte med følgende:

- Det synes overveiende sannsynlig at bruk av de nevnte antidepressive midler i forbindelse med den aktuelle voldsepisoden meget vel kan ha medvirket til å utløse de overdrevne og uvanlige utbruddene og voldelige adferdstrekk hos tiltalte, sa Lunde.

Det ble til slutt avgjørende for retten.

Ikke skyldig

- Vitner har beskrevet hendelsene som atypisk og helt uforenelig med hans vanlige væremåte. De har forklart at han den tiden han gikk på antidepressive midler var uvanlig oppstemt, utviste en uvanlig aktivitet og gjorde for ham en rekke uvanlige ting. Han ble oppfattet som truende. Alt dette var sammenfallende med den tid han benyttet antidepressive midler, skriver dommerfullmektig Monica Syrdal i dommen. Retten konkluderer med at mannen ikke kan bebreides for sin tilstand:

«Det fremstår klart for retten at tiltaltes tilstand har vært sterkt preget av de legemidler han har inntatt og fått foreskrevet som del av sin behandling. Det må det legges til grunn at medikamentene førte til en bevissthetsforestyrrelse som har svekket tiltaltes dømmekraft i betydelig grad og på en slik måte at det kan reises berettiget tvil om tiltalte på handlingstidspunktet var seg bevisst de handlinger han foretok seg og var i stand til å innse konsekvensene av dem», heter det i dommen.

Saksøker

Den fornærmede pleieren jobber ikke lengre i psykiatrien, men klander likevel ikke 40-åringen for det som skjedde.

- Han var et offer for manglende støtteapparat og dårlig informasjon. Derfor er ikke min aggressjon rettet mot ham, men mot legestanden og legemiddelindustrien som kjemisk ødelegger folk. Denne dommen viser at pillene ikke er uten bivirkninger, og viser hvilke fatale konsekvenser som kan skje, sier hun til Dagbladet.

Nå vurderer kvinnen å saksøke legemiddelfirmaet som produserer Cipramil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer