Brukte motorsag og gjødselspreder mot brann

Bøndene hjelper brannvesenet i Årdal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Årdal på Hjelmeland i Rogaland har politi og brannmannskaper slåss mot en lyngbrann siden 13-tida i ettermiddag.

Brannen begynte i et utmarksområde som ligger i nærheten av et boligområde.

- Det brenner fortsatt bra. Det eneste området vi har rimelig kontroll på, er i området rundt bebyggelsen, sier operasjonsleder Arild Bjørnevoll ved Rogaland politidistrikt til Dagbladet.no.

Bøndene mobiliserte

Brannen har spredt seg over et område som er på mellom 300 og 600 mål i størrelse. I utmarka er det gress, lyng og skog, og terrenget er ulendt og vanskelig tilgjengelig. 

- I begynnelsen var brannen mer konsentrert. Den har spredt seg i større omkrets. Det er knusktørt i skog og mark, sier operasjonsleder Bjørnevoll.

Både brannvesenet, Sivilforsvaret og Røde Kors-frivillige deltar. I tillegg er et brannhelikopter satt inn i slukkingen. Det vanskelige slukningsarbeidet ledes av den lokale lensmannen.

- Det er skikkelig dugnad. Rundt 50 stykker holder på, i tillegg til en del lokale bønder, sier Bjørnevoll.

Bøndene har kommet med gjødselspredere, motorsager og traktorer. Bjørnvoll skryter av innsatsen: 

- Det er helt fantastisk, de avhjelper situasjonen, sier han.

For bøndene i området er ikke redde for å ta i et tak: Gjødselssprederne fylles med vann til slukningsarbeidet, og de feller trær slik at flammene ikke skal komme enda nærmere boligfeltet. På denne måten er det laget flere «gater» som skal hindre brannen i å spre seg. Samtidig har vinden begynt å løye.

- Vi håper derfor at flammene ikke hopper over «gatene», forklarer Bjørnvoll.

Lang kamp

Et par timer tidligere var situasjonen enda vanskeligere:

- Det dreier seg om et areal på om lag 600 mål som står i flammer. Brannen sprer seg stadig nærmere boligområdene i nærheten, sa Bjørnevoll ved 16-tida.

Det er tørt i marka på grunn av at det har vært lite nedbør i det siste. I tillegg har det blåst friskt hele ettermiddagen, og ilden har derfor fått godt tak.

- Vi holder på så lenge det er lyst. Når mørket kommer, blir det satt opp en brannvakt, men mannskapene tar pause, sier Bjørnvoll.

Helikopteret blir også satt på bakken utover kvelden, men går opp igjen så snart det blir lyst.