Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brukte over 5 millioner på James Bond-fest

Bare innredningen kostet 400 000 kroner når det svenske sikkerhetspolitiet skulle ha en «sprakende» kveld.

«Projekt Åland»: Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo brukte over fem millioner av skattebetalernes penger på å avholde en James Bond-inspirert fest i dette lokalet ved Nacka i Stockholm. Festen gikk under kallenavnet «Projekt Åland», og Säpo risikerer blant annet bøter for å ha unngått anbudsreglene. Foto: Roger Vikström / Expressen
«Projekt Åland»: Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo brukte over fem millioner av skattebetalernes penger på å avholde en James Bond-inspirert fest i dette lokalet ved Nacka i Stockholm. Festen gikk under kallenavnet «Projekt Åland», og Säpo risikerer blant annet bøter for å ha unngått anbudsreglene. Foto: Roger Vikström / Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med James Bond som tema, kjendisunderholdere og kasino med liksompenger, festet det svenske sikkerhetspoliti Säpo for 5,3 millioner ekte kroner på skattebetalernes regning. Kodenavnet var «Projekt Åland».

Bare innredningen kostet 400 000 kroner, mens artistregningen havnet på en halv million. Den svenske avisen Dagens Nyheter avslører nå slurv med bokføringen og direkte lovbrudd etter de 1000 Säpo-ansattes «sprakende festkveld» i 2011.

Festarrangørene la ikke ut festplanleggingen på anbud, slik loven krever, men ga millionkontrakten direkte til selskapet Blick Möteskonsult, skriver DN.se. For dette risikerer Säpo granskning og bøter fra det svenske Konkurrensverket.

Momskluss I tillegg har sikkerhetspolitiet krevd tilbake nesten én million i kroner i moms, når de i realiteten bare har rett på litt over 67 000, ifølge DN.se.

Det var Anders Danielsson, daværende generaldirektør for Säpo, som satte budsjettet til fem millioner kroner. En annen Säpo-topp fikk oppdraget med å planlegge festen, som internt gikk under kodenavnet «Projekt Åland».

En rekke kjendisen ble leid inn for å underholde. Skuespilleren Sissela Kyla spilte inn noen filmer som ble vist på storskjerm; TV4-profilen Jenny Strömstedt var toastmaster; artisten Andreas Johnson opptrådte og Backyard Babies-gitaristen Dregen var DJ.

Ifølge invitasjonen var inspirasjonen hentet fra den legendariske James Bond-produsenten Albert R. Broccoli. Bakteppet var et festlokale ved Nacka i Stockholm, pyntet med blackjack-bord og liksompenger som sikkerhetspolitiet kunne spille med, ifølge DN.

«Mange av Säpos medarbeidere» valgte å ikke gå på festen, ifølge det den svenske avisa erfarer, som ble avholdt etter tre år med internt misnøye, omorganiseringer og pengeinnspartinger.

- Mange ville ikke gå siden, siden de er gjerrige på pengene internt. Etter at Anders Danielsson (tidligere generaldirektør) organiserte hele virksomheten i stykker, var ikke stemningen på topp. Og nå skal Säpo spare penger? Jeg skjemmes, sier en kilde.

Ble oppdaget Festen ble bokført som «intern representasjon». Myndigheter betaler moms, men har rett til å få den tilbake fra Skatteverket, skriver Dagens Nyheter. Men dette gjelder ikke for interne representasjon, hvor kompensasjonsretten er «sterkt begrenset». 

Fakturaer viser at de krevde 973 688 kroner tilbake fra Skatteverket, noe sikkerhetspolitiets generaldirektør Anders Thornberg medgir er altfor mye. Han innrømmer at de har bommet på regelverket.

- Vi hadde misset at kompensasjonsretten var begrenset, sier Thornberg til avisa, og forteller at feilen ble oppdaget av Riksrevisjonen under en granskning i februar. De krevde da tilbake 114 450 kroner.

Med 1000 gjester, kan Säpo imidlertid bare kreve tilbake litt i overkant av 67 000 kroner i moms, ifølge beregninger utført av avisa. Thornberg nekter å besvare ytterligere spørsmål om momspengene.

- Ekstraordinært Generaldirektøren sier videre at han forstår at folk reagerer på den høye sluttsummen, men at helheten må vurderes. Han sier festen var et unntak, grunnet stressfaktorer som omorganiseringer, terrortrusler og selvmordsbombere.

- Dette var et helt ekstraordinært tilfelle. Vi gjorde det på grunn av at vi hadde blitt utsatt for det trykket, og syntes at vi behøvde en samlingsdag for hele sikkerhetspolitiet, sier han.

DYRT, SVÆRT DYRT: Bare den James Bond-inspirerte innredningen i festlokalet kostet en halv million kroner. Foto: Stella Pictures
DYRT, SVÆRT DYRT: Bare den James Bond-inspirerte innredningen i festlokalet kostet en halv million kroner. Foto: Stella Pictures Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media