Brukte panservogn som rambukk

Soldater stormet okkupert Manila-hotell. Opprørerne overgir seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Soldater har stormet et hotell i Filippinenes hovedstad Manila, der opprørske offiserer hadde forskanset seg. 

Deres krav var at at president Gloria Macapagal Arroyo skal gå av. Flere av opprørerne er fortsatt inne i hotellet, hvor det har pågått en pressekonferanse, melder nyhetsbyrået AP. 

Opprørerne har okkupert luksushotellet i hele formiddag. De hadde frist til å overgi seg klokka 08.00 norsk tid. Rundt klokka ti stormet soldatene hotellet.

Skyting

Det brøt ut voldsom skyting da angrepet ble satt i gang. Et pansret kjøretøy ble brukt som rambukk under aksjonen mot hotellet, som ble vist direkte på filippinsk fjernsyn, skriver NTB.

Minst to personer ble skadd da de 1500 soldatene som omringet hotellet, stormet inn.

Hotellgjestene, blant dem mange utenlandske turister, ble evakuert fra sine rom bare noen få timer i forveien.

Det var ikke umiddelbart på det rene om noen var drept eller skadd i den dramatiske aksjonen.

STORMET LUKSUSHOTELL: Filippinske soldater stormet i titida luksushotellet Peninsula i Manila hvor opprørske offiserer hadde forskanset seg. Foto: DARREN WHITESIDE, REUTERS
STORMET LUKSUSHOTELL: Filippinske soldater stormet i titida luksushotellet Peninsula i Manila hvor opprørske offiserer hadde forskanset seg. Foto: DARREN WHITESIDE, REUTERS Vis mer

Lobbyen på Manila-hotellet var full av tåregass, og det var uklart hvor mange mennesker som befant seg i bygningen.

Måtte kutte tv-sendinger

Mediefolk på stedet fikk kort tid før aksjonen ordre om å fjerne seg fra hotellet. Flere fjernsynsstasjoner stanset sine direkte sendinger fra dramaet, etter at regjeringen hadde gitt dem ordre om å kutte overføringene.

Lederen for offiserene som hadde okkupert bygningen sa kort tid før stormingen at han og hans kolleger ville overgi seg.

De om lag 30 okkupantene skal ha vært ledet av en gruppe offiserer som sto for retten i Manila, tiltalt for å ha planlagt statskupp.

Andre militære som står i opposisjon til Manila-regjeringen sluttet seg til dem, mens gjester og ansatte på hotellet ble evakuert.

Fikk ikke støtte

Offiserene, som hadde forskanset seg, oppfordret folk via telefon og sms til å komme til hotellet for å slå ring om opprørerne, men vant ikke støtte i folket.

Brukte panservogn som rambukk

På pressekonferansen på hotellet, har okkupantene sagt at de vil overgi seg til de militære styrkene som er lojale til president Arroyo.

- Dette er nesten normalt her nede. det er mange kuppforsøk fra ulike grupper, sier nordmannen Per Christian Bøhn til Dagbladet.no. Han er bosatt på naboøya Baracay.

- Jeg frykter ikke at dette skal spre seg hit, sier Bøhn.

PANSERVOGN: Et pansret kjøretøy banet vei for presidentlojale styrker inn i hotellresepsjonen på Peninsula i Manila.