Brukte politi- base

Politiet og dødsranerne øvde i en nedlagt militærleir i samme tidsrom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): De iskalde ranerne har sannsynligvis også brukt politiets base i leiren. Politiet mener at dødsranerne har holdt til i det gamle militæranlegget på Ølberg i dager, uker eller måneder før de slo til mot Norsk Kontantservice.

- Politiet bruker området minst en gang hver tredje uke. De har vært der flere ganger etter jul, sier Cecilia Bruszt i Forsvarsbygg på Sola.

Politiet mener ranerne kan ha brukt området siden jul, og det betyr at etaten og ranerne har brukt området i samme tidsrom. Den nedlagte militærleiren ligger ikke langt fra Sola flyplass.

- Politiet har bruksrett til Ølbergskogen. De får nøkler til porten når de ønsker det, sier Bruszt.

Dermed må ranerne trolig ha sett og visst at politiet kunne komme til oppholdsstedet når som helst.

Spanet på politiet

- Ranerne må ha skjult seg godt, for politiet er jo her ofte, sier nabo Johan Husebø. Han bor bare noen få meter fra Ølbergskogen, og han har sett politiet trene på området flere ganger etter jul.

Dagbladet har tidligere fått opplysninger om at ranerne må ha spanet på politiet i lang tid før de slo til mot Norsk Kontantservice i Stavanger. Nå kan det altså tyde på at de har vært rett foran nesa på politiet i tida før ranet.

Verken Forsvaret eller politiet har full oversikt over hvordan ranerne kan ha brukt området, hvor lenge eller hvilke lagre som er benyttet. Det eneste Dagbladet får opplyst, er at ranerne har brukt administrasjonsbygget. Politiet bruker dette bygget som base når de øver med politihundene.

Dagbladet har fått tilgang til området, og ved flere bygninger og lagre ser det ut til å ha vært aktivitet de siste ukene.

Administrasjonsbygget er ulåst når Dagbladet kommer dit. Det inneholder flere rom, bad og kjøkken. Tre vinduer er teipet igjen med svarte søppelsekker, men dette er gjort for lenge siden, sier en kilde i Forsvaret.

Inne i administrasjonsbygget er det skilt og lapper på veggene som forteller hvor hunder har adgang og ikke. Forsvarsbygg har stadig ansatte inne for å hogge skog og sjekke bygningene.

- En servicemedarbeider var inne her rett før ranet. Han la ikke merke til noen ting, sier Bruszt.

Forflyttet seg

Det betyr at ranerne kan ha forflyttet seg inne på området. To bygg som ligger langt fra veien ser ut til å ha vært i bruk. Det ene er et lager over bakken som ser ut til å ha blitt reingjort innvendig. Det andre er et bomberom hvor det er bilspor på utsiden og flere fotavtrykk og avtrykk etter hunder inne. De siste stammer sannsynligvis fra politiets hunder.

Men sporene viser at ranerne trolig har brukt store deler av området, og at de har vekslet mellom bygningene.

Ranerne har ikke vakt oppsikt blant de fastboende på Ølberg. Dagbladet har snakket med de tre nærmeste naboene til området. Alle har sett aktivitet, men ingen har stusset over den.

Søndag 4. april spilte Johan Husebø og kamerater paintball bare få meter fra Ølbergskogen. Da satt trolig ranerne i ett av lagrene og gjorde de siste forberedelsene til ranet dagen etter.

SÅ BILER: Administrasjonsbygget i Ølbergskogen er politiets base når de trener politihunder. Naboer har sett biler og mennesker ved bygget i tida før ranet. Kilder i Forsvaret bekrefter at bygget er brukt av uvedkommende like før ranet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer