Brukte safir som dørstopper

Faren var ikke imponert over den svarte steinen Roy (14) fant. Nå auksjoneres den for 360 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i 1935 Roy Spencer kom hjem med den svarte klumpen som moren ved en tilfeldighet hadde sparket tåa i under en picnic. Faren regnet med at den var verdiløs og brukte den som dørstopper på verandaen deres i Queensland i Australia. Der tjente den gigantiske safiren i ti år før familien fant ut at det kunne være penger å tjene. De solgte den for 70 000 kroner og kjøpte et hus.

Nå er den legendariske edelsteinen til salgs igjen. The Black Star of Queensland har en utropspris på 365 millioner kroner.

- Vi regner med å få mye mer for den. Tilbudene har strømmet på fra statsledere, forretningstopper og noen av verdens rikeste organisasjoner, sier kurator Jack Armstrong til avisa Herald Sun.

Salget betegnes om en stor begivenhet i edelstein-markedet. Safiren som er på størrelse med et egg, har ikke blitt vist fram offentlig siden 70-tallet. Dagens eier er ukjent, men auksjonshuset opplyser at den legendariske steinen har blitt oppbevart i et hvelv i Beverly Hills i 25 år. De vil ikke si hvorfor eieren velger å selge nå.

Da den armenske juveleren Harry Kazanjian kjøpte steinen fra Spencer-familien i 1947, var den på 1100 karat. Han fikk den kuttet og polert ned til dagens 733 karat.

<B>HOLDT DØRA ÅPEN I TI ÅR: Verdens dyreste dørstopper ble denne uken vist fram offentlig for første gang siden 70-tallet. Ifølge auksjonsfirmaet skal flere verdenskjente skuespillerinner skal ha bedt om å få bruke den på premierefester og andre eksklusive tilstelninger.