Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skolemassakren i Florida:

Brukte seg selv som skjold mot kulene

To lærere, én vaktmester, én politibetjent og de lokale legene hylles som helter etter skolemassakren.

SKOLESKYTING: Skyteepisoden skjedde på den videregående skolen Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland. 17 personer ble drept. Blant dem var geografilæreren til Sanjana Ramnanan, som fikk en gjeng elever i sikkerhet, sekunder før han selv ble drept. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag forrige uke gjennomførte studenten Nikolas Cruz det som regnes som USAs tredje verste skolemassakre. 17 personer mistet livet og 14 ble skadd da han åpnet ild mot lærere og elever på Marjory Stoneman Douglas High School i Florida.

Med et halvautomatisk våpen vandret 19-åringen gjennom skolelokalene. Både elever og lærere gjemte seg bak pulter og skap, i håp om å unnslippe angrepet med livet i behold.

Ofrene

Blant ofrene finner vi svømmetalentet Nicholas Dowret. 17-åringen drømte om å delta i sommer-OL 2020, og skulle egentlig ha startet studiene ved University of Indianapolis hvor han ble rekruttert til deres svømmelag.

- Det tristeste med dette er hvor hardt gutten hadde jobbet for å komme seg opp og fram. Han hadde virkelig alle verdens muligheter foran seg, sa Jason Hite, universitetets svømmetrener til New York Times.

Det er også bekreftet at 14 år gamle Gina Montalto, og baskettalentet Joaquin Oliver (17) omkom under angrepet. Men antall drepte kunne vært høyere, om det ikke hadde vært for heltene som stilte opp da det gjaldt som mest.

OVERLEVENDE: Studentene Kelsey Friend og David Hogg overlevde angrepet. Friend forteller at hun ble reddet av en geografilærer, mens Hogg ble reddet av en vatkmester. Foto: Mark Wilson / AFP / NTB Scanpix
OVERLEVENDE: Studentene Kelsey Friend og David Hogg overlevde angrepet. Friend forteller at hun ble reddet av en geografilærer, mens Hogg ble reddet av en vatkmester. Foto: Mark Wilson / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Heltene

Geografilæreren Scott Beigel (35) ble drept idet han prøvde å lede elevene tilbake til klasserommet da skytingen begynte. I et intervju med CNN, forteller eleven Kelsey Friend at læreren reddet livet hennes.

- Beigel var, og vil alltid være helten min. Jeg kommer aldri til å glemme det han gjorde for meg og de andre elevene i klassen, sier hun til tv-kanalen.

Beigel var ikke den eneste som tok ansvar da skytingen begynte. 17-åringen Colton Haab ledet rundt 60-70 personer inn til et rom, og hang opp tepper foran gjemmestedet, slik at de ikke skulle bli lagt merke til.

Teppene var laget av kevlar, et aramidfiber som blant annet brukes i skuddsikre vester, hjelmer og liknende.

- De ville ha dempet hastigheten på kulene, forklarte Haab til CNN.

- Jeg var litt redd. Men jeg tenkte mest på å få alle hjem i sikkerhet.

Brukte seg selv som skjold

Fotballtreneren Aaron Feis ofret også livet sitt for å redde andre. Han ble drept da han kastet seg selv foran tre studenter, for å beskytte dem mot kuleregnet.

- Han døde på samme måte som han levde - ved å sette andres liv foran sitt eget, sier en talsmann for fotballinja ved skolen, Denis Lehtio.

Han beskriver også Feis som en god sjel, og en snill person. Feis døde torsdag morgen på sykehus, og ble i ettertid hedret av fotballaget på Twitter.

Gjemte elever i skap

Læreren Melissa Falkowski reagerte også lynraskt da hun hørte skuddene. Det eneste hun visste på det tidspunktet var at det befant seg en skytter inne på skoleområdet.

Hun fortalte til CNN at de fleste elevene var mest opptatt av telefonene sine, mens andre brøt sammen i gråt.

- Jeg klarte å plassere 19 elever i et skap sammen med meg. Dette er det verst tenkelige marerittet, sa hun etter angrepet.

En vaktmester ved skolen skal ha veiledet personer som løp mot gjerningsmannen, og hjulpet dem med å gjemme seg.

Journaliststudenten David Hogg fortalte til Fox News at de ikke visste at de løp mot gjerningsmannen.

- Heldigvis leverte vaktmesteren en heroisk innsats, og reddet mange liv, sier han og forteller at flere rom var pakket med opptil 40 mennesker.

MINNESMARKERING: Aaron Feis mistet livet da han brukte seg selv som skjold, for å blokkere skuddene fra gjerningsmannen. Rhona Wise / AFP / NTB Scanpix
MINNESMARKERING: Aaron Feis mistet livet da han brukte seg selv som skjold, for å blokkere skuddene fra gjerningsmannen. Rhona Wise / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Pågripelsen

Nikolas Cruz forklarte i avhør at han etter hvert kastet fra seg våpenet og en vest under angrepet. Planen var at han skulle gli inn i mengden med elever som prøvde å rømme. Det skapte problemer for politibetjenten Michael Leonard.

Torsdag fortalte han på en pressekonferanse at han ble informert om hvordan gjerningsmannen så ut over politiradioen, ifølge magasinet People.

Leonard visste at Cruz fortsatt var på frifot, og bestemte seg for å lete etter ham i stedet for å dra til skolen med de andre politibetjentene.

- Jeg møtte på ham alene. På vei nedover en motorvei, oppdaget jeg en person som gikk langs fortauet med samme bekledning som ble beskrevet, sa Leonard.

Han fortalte at gjerningsmannen så ut som en typisk student, og at han nølte et lite øyeblikk.

- I et øyeblikk tenkte jeg: Er dette personen jeg skal pågripe?

Så stoppet han bilen, og pågrep Cruz. Våpenet og vesten ble seinere funnet av politiet.

SKYTING: Nyhetsanker Richard Quest utfordret Erich Pratt, lederen av gruppen «Gun Owners of America», til å svare på hvordan man kan forhindre skoleskyting i USA. Se hva han mener er løsningen her. Video: CNN Vis mer Vis mer

Nødhjelp

Tre lokale sykehus ble benyttet for å ta imot de skadde personene. De behandlet mer enn et dusin personer, og legen Igor Nichipotenko ved Broward Helth North forteller at det var utfordrende.

- Det var utfordrende fordi det er ikke så ofte man ser unge personer med skuddskader, som før foran deg, sier han.

Flere personer ble sendt til sykehus samtidig, og med mange forskjellige skader. Noen var skutt i vitale organer, mens andre ble skutt i armer, bryst og bein.

- Vi hyller våre kolleger for deres utrettelige innsats. De reddet liv og viste omsorg for dem som ble skadd under tragedien, skrev Broward Health på Twitter fredag.

- Ødelagt menneske

Nikolas Cruz tilsto dagen etter angrepet, og ble siktet for både drap og drapsforsøk.

I avhør har han forklart at han begynte å skyte elever han så i gangene, og på skoleområdet. I ryggsekken hadde han med seg flere magasiner med ammunisjon, ifølge NTB.

Gjerningsmannens forsvarer, Melisa McNeil, sier klienten hennes er lei seg og angrer. Hun forteller at han er klar over hva han har gjort.

- Men han er også et ødelagt menneske, sier hun, ifølge NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!