Brukte seks millioner på å beskytte rasistmarsj

Politiet klarte å holde blitzere og andre «antirasister» unna de høyreekstreme, men 500 politifolk måtte til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SALEM/STOCKHOLM (Dagbladet.no): Selv om noen av politikerne i Salem kommune betegner opptøyene i helga som noen av de verste noensinne, ble ingen alvorlig skadd.

De voldelige gruppene blant antirasistene, som rakk å kaste stein og skyte raketter på politiet før de ble tatt, klarte heller ikke å ta seg fram til høyreekstremistenes arrangement på noe tidspunkt.

Likevel er den årlige Salemmarsjen en svært bitter pille å svelge for myndighetene, politisk såvel som økonomisk.

- En god jobb

Unntakstilstanden i Salem og Rönninge lørdag kostet politiet rundt seks millioner svenske kroner, ifølge Sveriges radio

Det blir prislappen når 500 politifolk må beleire et flere kvadratkilometer stort område for at nordiske nynazister og andre innvandringsfiendtlige skal få praktisere demonstrasjonsfrihet med bevæpnede antirasister ventende i buskene.

- Jeg synes politiet gjorde en god jobb. Vi lyktes dessverre ikke helt uten materielle skader, men vi holdt grupperingene adskilt, sier Mats Vagnstad, operativ sjef i stockholmspolitiet, til TT.

Da Dagbladet.no ankom Salem før bråket startet lørdag ettermiddag, stampet rekker av politihester utålmodig på geledd midt blant boligblokker og irriterte beboere, mens et hundretalls spesialbygde politibiler, politifolk med hunder og tjenestemenn i sivil patruljerte gater, parker og skogholt sammen med et helikopter som svevde over området store deler av dagen.

Brukte seks millioner på å beskytte rasistmarsj

Da bråket startet ble de anholdte antirasistene skyflet inn i rutebusser rekvirert av politiet.

45 utlendinger anholdt

I tillegg til det massive oppbudet hele dagen brukte politiet store ressurser på å fotfølge antirasister i Stockholm sentrum i etterkant for å unngå at de sporet opp høyreekstreme i løpet av natten.

Samtidig ble de danske, tyske og svenske tilreisende som ble pågrepet sendt ut av landet. De utgjorde en betydelig andel av de rundt 200 som ble anholdt av politiet etter at de gjemte seg i området for å overfalle «nazimarsjen».

Flere fra Blitz-miljøet i Oslo skal ha vært på plass i Salem, til det som i forkant ble kalt «Årets tur» på Blitz.no, men alle som eventuelt ble anholdt skal nå være løslatt.

- 45 personer ble anholdt i medhold av utlendingsloven i Salem. De fleste av disse var danske, men jeg har ikke nøyaktig oversikt over hvor mange nordmenn som ble tatt, sier vakthavende Mikael Ericson ved politiet i Stockholms Län til Dagbladet.no.

- Slapp helvete løs

I tillegg til politiets kostnader ble det påført skader på minst én politibil og flere bygninger, blant dem en skole hvor destruktive demonstranter knuste en rute og prøvde å starte storbrann ved å kaste inn fyrverkeri. Venstreekstremister skal angivelig også ha forsøkt å sabotere lokaltognettet på strekningen som høyreekstreme skulle bruke for å ta seg ril fakkeltogets utgangspunkt.

Årets utgave av den såkalte Salemmarsjen ble forsøkt stoppet av kommunen, men da politikerne tapte i en høyere rettsinnstans dagen før fakkeltoget var det klart for det kostbare sirkuset igjen.

Selv om rasister er svært lite velkomne i den svenske byen, får heller ikke paraplyorganisasjonen «Nettverket mot rasisme» særlig gode skussmål for sin motdemonstrasjon.

- Antirasistenes demonstrasjons-tillatelse var jo bare en unnskyldning for å slippe helvete løs i Salem, sier moderat kommunalråd Lennart Kalderén til Svenska Dagbladet i dag.

Har du tips om norske høyreekstreme eller voldelige antirasister? Ta kontakt med Dagbladet.nos journalist på 412 15 090 eller send epost til hkl[A]dagbladet.no.

<B>MASKERTE OG AGGRESSIVE:</B> En stor andel av antirasistene som først demonstrerte lovlig hadde finlandshetter eller tørkler foran ansiktet. Det var disse som senere brøt ut av toget på signal og løp til forhåndsbestemte skjulesteder.
<B>BROKET FORSAMLING:</B> Salemmarsjen består av ulike innvandringsfiendtlige grupperinger fra hele Norden. Flere nordmenn deltok i fakkeltoget.