Brukte siktede som romanfigur

Kolbjørn Hauge skrev om pedofili i sin siste krimroman. En uskyldig bifigur i boka er basert på bonden (61) som nå er siktet for sexmisbruk av unge gutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): - Jeg regnet ham som en personlig venn og merket aldri noe i retning av en pedofil legning, sier den prisbelønte krimforfatteren til Dagbladet.

Kolbjørn Hauge (77) fikk Riverton-prisen for sin bok «Død mann i boks» i 1996.

Lagt til samme øya

I fjor ga han ut «Nord og ned», hvor handlingen er lagt til det samme øysamfunnet som nå er rystet av en pedofilisak. I boka etterforsker politiet en sak om barneporno.

I Hauges krimroman tester en av politietterforskerne ei hinderløype som en bonde har laget på gården sin.

Laget hinderløype

Den joviale gårdbrukeren er basert på mannen som nå er varetektsfengslet for sexmisbruk.

Hinderløypa i boka finnes også i virkeligheten. Den laget 61-åringen for ungdommer i bygda, og ble omtalt av Dagbladet i går.

- Virkeligheten har innhentet fiksjonen, fastslår Hauge.

I romanen er det folk utenfra som står for overgrepene. Å la noen fra lokalsamfunnet være skyldig var utenkelig for Hauge.

Bonden i boka sier til politimannen at de som tar sexbilder av barn, burde vært gjeldet.

Den virkelige bonden sitter nå i fengsel.

Fikk signert utgave

Det første Hauge tenkte på da han fikk høre at mannen var tatt av politiet, var at han ga bonden en signert utgave av «Nord og ned».

- Jeg aner ikke hva han tenkte da. Det lurer jeg på nå, sier Hauge.

Han klarer ikke å sette ord på hva han føler om siktede nå.

- Jeg kan ikke forklare det. Han er en så hyggelig og flott kar på alle måter. Men i likhet med ofrene trenger han hjelp. Jeg er veldig tolerant når det gjelder seksuelle preferanser, men har nulltoleranse for sex med mindreårige. Etter min mening handler det ikke engang om sex, men om dominans, sier Hauge.

RYSTET: Kolbjørn Hauge er en venn av 61-åringen som er siktet for sexmisbruk av unge gutter. Virkeligheten overgår enhver kriminalroman Hauge har skrevet.