Brukte stein som togbrems

196 personer er drept og rundt 400 skadd etter at lokomotivføreren brukte fire store steiner som bremser. De sviktet og passasjervognene krasjet i et godstog i Mosambik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helgeturistene var på vei til Sør-Afrika da passasjertoget smalt inn i et parkert godstog på stasjonen.

- Ulykken ser ut til å skyldes menneskelig feil, sa transportminister Tomas Salamao rett etter at tragedien var et faktum i går tidlig.

I dag forteller togselskapet hvordan det hele skjedde. Toget fikk en mekanisk svikt på vei opp en bakke. Lokomotivføreren hektet av passasjervognene som allerede sto i stigningen. For å hindre vognene i å skli, kilte han fire store steiner under hjulene. Så kjørte han godstoget til den nærmeste stasjonen.

- Steinene greide ikke jobben, og vognene rullet etter godstoget og kolliderte, sier togselskaps-talsmann Antonio Libombo.

Kollisjonen skjedde sør i Mosambik omtrent 60 kilometer sør for hovedstaden Maputo. I dag er samtlige 196 omkomne tatt ut av togvraket, og flere hundre skadde blir tatt hånd om på sykehus i hovedstadene. Rundt 400 har skader etter sammenstøtet.

- Flere av de skadde døde på vei til sykehuset. Vi regner med at antall omkomne vil stige ytterligere, sier transportminister Salamao.

President Joachim Chissano har erklært at ulykken er en nasjonal tragedie, og ber sine landsmenn om å donere blod og støtte de etterlatte. Så langt har 450 personer gitt blod. Helsedirektør Alexandre Manuele har bedt alle leger og sykepleiere som ikke er på jobb, om å melde seg for sykehusene i hovedstaden.

Ulykkestoget har plass til opptil 1000 personer, og mange satt flere timer fanget inne i vrakrestene. Traktorer og anleggsmaskiner jobbet på spreng med å få ut overlevende.

- Det var døde kropper overalt, sier togpassasjer Antonio Cevere til Radio Mozambique.

Han ble skadd i kollisjonen, og betegner det som utrolig at han overlevde.

<B>NASJONAL TRAGEDIE: Det er erklært landesorg og alt tilgjengelig helsepersonell blir bedt om å hjelpe til.
196 DØDE: Det tok timesvis å få alle de omkomne ut fra de forvridde togrestene.
<B>SKADD I TOGKRASJ: De skadde blir tatt hånd om på sykehusene i hovedstaden.