LYSHUSET I OS:  Helga Kobbeltvedt og Kjell Lyngbø har pyntet huset i Os i Hordaland de siste 15 årene. I år brukte de to to uker på å få huset klart til 1. desember. Foto: Jan Petter Svendal / NyttiOs.com
LYSHUSET I OS: Helga Kobbeltvedt og Kjell Lyngbø har pyntet huset i Os i Hordaland de siste 15 årene. I år brukte de to to uker på å få huset klart til 1. desember. Foto: Jan Petter Svendal / NyttiOs.comVis mer

Brukte to uker på årets «Pepperkakehus»

Julehuset i Os er tilbake etter ett års pause.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I enden av en lang, bratt bakke, forbi bjørkealléen ungene i Os kommune kaller «den grønne tunnelen» om sommeren, ligger «Pepperkakehuset».

Huset, som fikk navnet allerede på 50-tallet på grunn av det lange taket og de korte veggene, tilhører Kjell Lyngbø (60) og  samboeren Helga Kobbeltvedt (60). I 15 år har det røde huset, med de dukkeaktige grønne og gule listene, blitt forvandlet til en ekte julehus i desember.

- Av og til stopper jeg oppe på toppen av bakken og bare ser ned på lysene på huset. Det er ganske fascinerende, sier Helga Kobbeltvedt.

ETT ÅRS PAUSE:  Dårlig helse førte til at paret i Os droppa å pynte huset i fjor, noe som førte til skuffede Osinger, ifølge paret. I år er de imidlertid tilbake for fullt. Foto: Jan Petter Svendal / NyttiOs.com
ETT ÅRS PAUSE: Dårlig helse førte til at paret i Os droppa å pynte huset i fjor, noe som førte til skuffede Osinger, ifølge paret. I år er de imidlertid tilbake for fullt. Foto: Jan Petter Svendal / NyttiOs.com Vis mer

- Sjøl om det er klinkende is ned bakken har vi hatt en enorm trafikk de siste dagene, alle må ut og se. Jeg har fått så mange tilbakemeldinger, jeg kan ikke handle uten at noen sier at det er kjekt og at huset er nydelig, sier hun videre.

Brukte to uker Fra 1. desember til 13. dag etter jul, lyser de mange tusen pærene på «Pepperkakehuset». I år brukte paret to uker på å sette opp pynten.

- Vi har masse lys, men jeg har aldri vært opptatt av hvor mange lys vi har, det vesentlige er å gjøre det fint. Vi har brukt 14 dager og to personer på heltid for å få på lysene, sier Lyngbø, som understreker at alt skal gjøres fagmessig profesjonelt.

- Vi må ha godkjente stikkontakter slik at det ikke blir brannfare. Bergens kommunale kartverk har vært på besøk og godkjent sikkerheten også, sier han.

NISSEFAR:  Fra 1. desember til 13. dag etter jul, lyser de mange tusen pærene på «Pepperkakehuset». - Vi har masse lys, men jeg har aldri vært opptatt av hvor mange lys vi har, det vesentlige er å gjøre det fint, sier Lyngbø. Foto: Jan Petter Svendal / NyttiOs.com
NISSEFAR: Fra 1. desember til 13. dag etter jul, lyser de mange tusen pærene på «Pepperkakehuset». - Vi har masse lys, men jeg har aldri vært opptatt av hvor mange lys vi har, det vesentlige er å gjøre det fint, sier Lyngbø. Foto: Jan Petter Svendal / NyttiOs.com Vis mer

- Det er gøy å pynte når det ikke er for kaldt, og man står i en snøstorm. Det er kjekt å finne ut hvor lysene skal plasseres, sier Kobbeltveit.

Ingen lys i fjor Etter at Lyngbø hadde blitt rammet av seks hjerteinfarkt i fjor, måtte paret avlyse julehuspyntingen, og var uten lys ute i hele desember. Det skapte sterke reaksjoner i bygda.

- Vi fikk så mange dårlige tilbakemeldinger, unger og folk var skuffet. Så i år tok vi oss sammen begge to, og brukte god tid.   Selvfølgelig ble ungene skuffa, jeg husker sjøl hvor stort det var å se nissen da jeg var liten, sier han.

Ifølge Kobbeltveit har de to oppgjennom åra utviklet bestemte plasser for dekorasjonene.

- Det hele er veldig gjennomført, vi er opptatt av at det skal være julefred over pyntingen, det skal ikke blinke som et tivoli. Dette er virkelig et pepperkakehus.

Brukte to uker på årets «Pepperkakehus»