Brukte tre år på å kjøre 21 km på mars

Ferden ble fanget på kamera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Superbilen Bugatti Veyron Super Sport har en toppfart på 430 kilometer i timen og er verdens raskeste bil.

«Opportunity» er det raskeste kjøretøyet på mars, og brukte tre år på å kjøre fra Victoria-krateret til Endeavour-krateret på mars. Det er en avstand på rundt 21 kilometer.

Unik kjøretur Men videoen som kommer fra kameraet festet på «Oppy» er langt mer unik det du kan få fra et kamera festet på en Bugatti.

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA frigjorde i dag en unik video bestående av 390 bilder som ble tatt under den «lange» kjøreturen.

Den korte, men samtidig langvarige, turen startet september i 2008 og ble avsluttet 8. august i år.

Bildene viser at den røde planet slett ikke er spesielt hyggelig, med sand, vind og store temperaturforskjeller.

Lyden man hører på videoen stammer fra akselerasjonsmåleren til Oppy, og viser når roveren beveger seg på myk sand eller hard fjellgrunn.

Overlevelsesrekord Oppy har slått overlevelsesrekord på mars. Sammen med «Spirit» skulle de to marsroverene egentlig bare være være på et tre måneder langt oppdrag, men forskerne har blitt overrasket over hvor lenge de har klart å overleve.

Spirit ble erklært død 25. mai i år, etter at den trolig ble et offer for den harde og kalde Mars-vinteren. Etter at Spirit kjørte seg fast i løs sand og ble klassifisert som en «stasjonær forskningsstasjon» for to år siden, var det ikke mulig å plassere sekshjulingen slik at solcellepanelene kunne slikke optimalt med livgivende stråler.

Men Oppy får etter planen konkurranse når NASA skyter opp «Curiosity» til neste år. Roveren er tre ganger så tung og dobbelt så bred som Oppy og Spirit.

Roveren vil ha med seg mer avanserte vitenskaplige instrumenter enn de tidligere marsferdene har hatt, og vil utforske et mye større område enn de tidligere marsrovere har gjort.

Curiosity har som mål å undersøke om Mars har eller kan hatt forutsetninger for liv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer