Brukte tvangsprevensjon på etiopiske jøder

Israel ga sprøyter med langtidvirkende prevensjonsmiddel på etiopiske jøder, ofte mot deres viten og vilje.

«TILBAKEVENDING» : Etiopiske jøder samlet i en midlertidig synagoge i Gondar i Etiopia, hvor om lag to tusen jøder venter på å få dra til Israel. De skal få komme til Israel i løpet av i år. Men nå avsløres det i Israel at deres kvinner får tvangsprevensjon og fødselstallene blant dem stuper. Der kalles de «falasja» , som de oppfatter som nedsettende. Foto: AFP / Scanpix /JENNY VAUGHAN
«TILBAKEVENDING» : Etiopiske jøder samlet i en midlertidig synagoge i Gondar i Etiopia, hvor om lag to tusen jøder venter på å få dra til Israel. De skal få komme til Israel i løpet av i år. Men nå avsløres det i Israel at deres kvinner får tvangsprevensjon og fødselstallene blant dem stuper. Der kalles de «falasja» , som de oppfatter som nedsettende. Foto: AFP / Scanpix /JENNY VAUGHAN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Anklagene om dette har vært framsatt i mange år, men alltid blitt avvist offisielt.

Etiopiske kvinner som skulle innvandre til Israel, fikk sprøyter med et langtidvirkende prevensjonsmiddel uten tilstrekkelig forklaring av virkningene. Ofte ble de ledet til å tro at dette var et vilkår for å komme til Israel. De fortsatte å få sprøytene etter å ha kommet til Israel.

«Rasisme» Den undersøkende journalisten Gal Gabbay samlet flere enn 30 vitnemål om dette som han la fram i fjernsyn i november. Avisa Haaretz fikk bekreftet denne politikken av regjeringskilder onsdag (i en artikkel bak betalingsmur).

Helsedepartementet har nå sendt et rundskriv til gynekologene i landet om å ikke bruke denne behandlingsformen hvis pasienten ikke forstår virkningene.

Avsløringene har vakt harme og skandale i Israel, med anklager om rasisme og mishandling, i alle fall i de delene av samfunnet som bryr seg om menneskerettigheter. Men Helsedepartementet sier deres rundskriv gjelder alle kvinner, ikke bare etiopiske.

Fødselsraten stupte Dette kan forklare hvorfor fødselsraten blant de etiopiske jødene har falt med femti prosent det siste tiåret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer