Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brukte tvangsprevensjon på etiopiske jøder

Israel ga sprøyter med langtidvirkende prevensjonsmiddel på etiopiske jøder, ofte mot deres viten og vilje.

«TILBAKEVENDING» : Etiopiske jøder samlet i en midlertidig synagoge i Gondar i Etiopia, hvor om lag to tusen jøder venter på å få dra til Israel. De skal få komme til Israel i løpet av i år. Men nå avsløres det i Israel at deres kvinner får tvangsprevensjon og fødselstallene blant dem stuper. Der kalles de «falasja» , som de oppfatter som nedsettende. Foto: AFP / Scanpix /JENNY VAUGHAN
«TILBAKEVENDING» : Etiopiske jøder samlet i en midlertidig synagoge i Gondar i Etiopia, hvor om lag to tusen jøder venter på å få dra til Israel. De skal få komme til Israel i løpet av i år. Men nå avsløres det i Israel at deres kvinner får tvangsprevensjon og fødselstallene blant dem stuper. Der kalles de «falasja» , som de oppfatter som nedsettende. Foto: AFP / Scanpix /JENNY VAUGHAN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anklagene om dette har vært framsatt i mange år, men alltid blitt avvist offisielt.

Etiopiske kvinner som skulle innvandre til Israel, fikk sprøyter med et langtidvirkende prevensjonsmiddel uten tilstrekkelig forklaring av virkningene. Ofte ble de ledet til å tro at dette var et vilkår for å komme til Israel. De fortsatte å få sprøytene etter å ha kommet til Israel.

«Rasisme» Den undersøkende journalisten Gal Gabbay samlet flere enn 30 vitnemål om dette som han la fram i fjernsyn i november. Avisa Haaretz fikk bekreftet denne politikken av regjeringskilder onsdag (i en artikkel bak betalingsmur).

Helsedepartementet har nå sendt et rundskriv til gynekologene i landet om å ikke bruke denne behandlingsformen hvis pasienten ikke forstår virkningene.

Avsløringene har vakt harme og skandale i Israel, med anklager om rasisme og mishandling, i alle fall i de delene av samfunnet som bryr seg om menneskerettigheter. Men Helsedepartementet sier deres rundskriv gjelder alle kvinner, ikke bare etiopiske.

Fødselsraten stupte Dette kan forklare hvorfor fødselsraten blant de etiopiske jødene har falt med femti prosent det siste tiåret.

57 prosent av de som fikk sprøyter med medisinen Depo Provera har vært etiopiske jøder, mens de bare utgjør to prosent av innbyggerne, fant ei israelsk kvinnegruppe ut.

Den andre største gruppa som fikk sprøytet inn dette prevensjonsmiddelet, har vært kvinner i fengsel, i institusjon, rusmisbrukere eller kvinner med ulike former for funksjonshemming.

Ei av de etiopiske kvinnene fortalte i fjernsyn: «De fortalte oss at det er sprøyter. Vi tok dem hver tredje måned. Vi sa at vi ikke ville ha dem.»

I venteleire i Etiopia ble kvinner tvunget eller overtalt til å ta sprøytene. Noen oppfattet det som et vilkår for å komme til Israel, hevdes det. Kvinnene fortalte at dette var vanlig praksis i leirene i Etiopia, og dette fortsatte når de kom til Israel.

Prevensjonsmiddelet Depo Provera er svært effektivt, men har kjente bivirkninger som beinskjørhet; å bli fruktbar igjen kan ta lang tid og avvenning kan være plagsomt.

«Tilbakevending» Fra 1980-tallet har nesten hundre tusen etiopere, fra en angivelig «tapt» jødisk stamme, fått innreise til Israel, mens drøyt tjue tusen barn av dem er født i Israel. De to tusen jødene som fremdeles oppholder seg venteleire i Etiopia skal i år bringes til Israel og leirene stenges, vedtok Israels regjering i 2010.

Dette har skjedd i henhold til Loven om Tilbakevending fra 1950, som sikrer alle jøder, uansett hvor de bor eller er født, en rett til statsborgerskap i Israel. Det samme gjelder ikke palestinere eller andre som er født innenfor det som i dag er Israels grenser; de har intet krav på statsborgerskap. Spørsmålet om de etiopiske jødene gjaldt derfor om de er av jødisk opphav. Deres opprinnelse er omstridt i Israel.

«Svarte jøder» En del rabbinere og mange andre har stilt spørsmål om de «svarte jødene» egentlig er jøder. Etioperne blander inn kristendom og andre fremmede ting i jødedommen, mener disse rabbinerne.

Og etioperne har lidd under forakt og diskriminering. De kalles «falasja», men de føler dette navnet er nedsettende. I fjor advarte statsminister Benyamin Netanyahu, uten å nevne innvandrere fra Etiopia uttrykkelig, mot afrikanske innvandrere som «truer vår eksistens som jødisk og demokratisk stat».

Sharona Eliahu Chai, advokat for menneskerettigehtsbevegelsen ACRI, kaller denne skandalen for «skadelig helsepolitikk med rasistisk innhold».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!