I RETTEN: Ubaydullah Hussain (31) har sittet fengslet siden desember i fjor; her fra fengslingsmøtet den gang. Han har nå barbert av seg skjegget. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
I RETTEN: Ubaydullah Hussain (31) har sittet fengslet siden desember i fjor; her fra fengslingsmøtet den gang. Han har nå barbert av seg skjegget. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Ubaydullah Hussain terrortiltalt

Brukte «Ubaydullah IS» som Twitter-brukernavn. - Hadde gått tom for brukernavn og ville skape oppmerksomhet

Ubaydullah Hussain sier han er sjokkert og overrasket over å bli beskyldt for å være medlem av IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Noen ganger har jeg ordlagt meg litt feil. Vi har sagt ting for å skape debatter og overskrifter, sier Ubaydullah Hussain (31) i Oslo tingrett.

31-åringen er tiltalt for å ha rekruttert nordmenn til terrorlistede Den islamske stat (IS) og for å ha vært medlem av organisasjonen. Han nekter straffskyld.

«Vår leder»

Sentralt i aktoratets kryssforhør står et intervju Hussain ga til VG i august 2014. Der uttrykker Hussain, som da var talsmann for islamistgruppa Profetens Ummah, støtte til IS og kaller «staten»s kalif Abu Bakr al-Baghdadi for «vår leder».

Dersom vi ville gjøre noe kriminelt, ville vi ikke tatt med kamera og vist det på riksdekkende TV. Ubaydullah Hussain, tiltalt

Hussain har sittet fengslet siden desember i fjor, og framstår i retten temmelig annerledes enn han har gjort før; borte er det lange skjegget, og 31-åringen er iført vestlige klær framfor kjortelen og hodeplagget han tidligere var kjent for å gå med.

Den terrortiltalte tidligere fotballdommeren var ifølge tiltalen medlem av IS mellom august 2013 og desember 2015. Det tar han sterkt avstand fra i retten, og sier han i dag ikke tilhører noe bestemt miljø.

- Jeg er veldig overrasket og sjokkert over påstanden om at jeg skulle være medlem av IS. Jeg og Profetens Ummah har ytret støtte til konseptet de står for, men ingen andre enn aktoratet har oppfattet at jeg skulle være del av IS, sier 31-åringen.

Snakket positivt om bin Laden

Politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff presser Hussain og vil han skal redegjøre for hva han egentlig mener om IS og al-Qaida.

- Bin Laden - hvordan ser du på ham?

- Da jeg var i Profetens Ummah, snakket vi positivt om ham, vi skulle benevne ham som frihetskjemper.

- Men hva mente du?

- Jeg ytret det organisasjonen var enig om - flertallet bestemte.

MOTPARTER: John Christian Elden (t.h.) forsvarer Ubaydullah Hussain i retten. Her i samtale med PSTs etterforskningsleder Hovde. I bakgrunnen aktoratet - f.v. statsadvokat Frederik G. Ranke, politiadvokat Karoline Bakken Staff og statsadvokat Kim Sundet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MOTPARTER: John Christian Elden (t.h.) forsvarer Ubaydullah Hussain i retten. Her i samtale med PSTs etterforskningsleder Hovde. I bakgrunnen aktoratet - f.v. statsadvokat Frederik G. Ranke, politiadvokat Karoline Bakken Staff og statsadvokat Kim Sundet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

«Ubaydullah IS»

Staff vil vite hva Hussain mener om IS, som i juni 2014 utropte seg selv som kalifat.

- Jeg har støttet en islamsk stat, ikke nødvendigvis den grupperingen som fins i Syria i dag, sier den tidligere Profetens Ummah-talsmannen.

- Hvorfor har du brukt Twitter-brukernavnet «Ubaydullah IS»? vil statsadvokat Frederik G. Ranke vite.

- Jeg hadde gått tom for brukernavn, og måtte bruke et som ville skape litt oppmerksomhet, er svaret.

- Humanitært oppdrag

Hussain bekrefter at han hadde et nært vennskap til 19-åringen som er tiltalt sammen med ham, men avviser at han på noen måte rekrutterte ham som fremmedkriger i IS.

Reisen 19-åringen skulle gjennomføre til Syria, var et humanitært oppdrag, hevder de begge. Stridsutstyr som skuddsikker vest og knebeskyttere ble lagt igjen i Norge fordi de ikke var nødvendige for en som skulle drive hjelpearbeid, forklarer Hussain.

Denne forklaringen kjøper ikke aktoratet. De mener 19-åringen skulle kjempe i Syria, og at stridsutstyret ble lagt igjen før reisen for ikke å skape mistanke på grenseoverganger og flyplasser.

- Bildet viser at han hadde intensjon om å komme i strid, sa Ranke til Dagbladet fredag, da aktoratet delte ut et bilde Hussain tok av vennen få dager før avreisen i juni i fjor.

Dokumentarfilm

19-åringen ble kjørt av Hussain til Landvetter flyplass i Göteborg, med regissør Adel Khan Farooq i bilen. Farooq samarbeider med filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen om en dokumentarfilm om Hussain og miljøet rundt ham.

- Jeg ønsket at han skulle reise fra Sverige. Det hadde litt med dokumentaren å gjøre; jeg ville vise hvorfor en nordmann ønsker å reise til Syria, forklarer Hussain.

- Dersom vi ville gjøre noe kriminelt, ville vi ikke tatt med kamera og vist det på riksdekkende TV, legger han til.

Filmmaterialet fra turen ble beslaglagt av PST, men Høyesterett avgjorde i november i fjor at beslaget var ulovlig.

Hovedforhandlingen i rettssaken er berammet til og med 16. desember.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer