Brukte ulovlig tilsetningsstoff i røykelaks

Kan være kreftframkallende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mattilsynet i Ålesund har med umiddelbar virkning beordret omsetningsforbud for røykelaks produsert ved Scanfood Sales i Sula. Grunnen er at bedriften har tilsatt nitrittsalt i laksen for at den skal holde på rødfargen, sier seksjonssjef i Mattilsynet Anne Søyset til Sunnmørsposten.

- Vi advarer forbrukerne mot røykelaks fra denne produsenten. Vi har også varslet EU om at fisk med ulovlige tilsetningsstoffer er i omløp på markedet, sier Søyset.

Kjemiske prosesser

Nitrittsalt er ulovlig som tilsetningsstoff i røykelaks fordi stoffet kan sette i gang kjemiske prosesser som danner kreftframkallende stoffer.

Stoffet har ulik virkning på ulike matvarer, og er lov å bruke i produksjonen av enkelte oster, kjøttprodukter og kryddersild, men ifølge seksjonssjef Søynes vet man for lite om virkningene på røykelaks.

Bruken av nitrittsalt skal merkes på varene, noe Scanfood Sales heller ikke har gjort. Dessuten fikk bedriften klart avslag da de søkte om å få bruke stoffet i 2002.

Det betyr at bedriften har vært klar over regelverket, og at bruken har skjedd med overlegg, sier Søyset.

105 tonn

I TRØBBEL: Scanfood Sales i Sula. Foto: Ståle Wattø/Sunnmørsposten
I TRØBBEL: Scanfood Sales i Sula. Foto: Ståle Wattø/Sunnmørsposten Vis mer

Det var under en rutinekontroll at Mattilsynet kom over nitrittsaltet. Siden oppstarten i 2003 har bedriften kjøpt inn 105 tonn av stoffet.

- Det er kjøpt inn mer nitrittsalt enn vanlig salt, sier Søynes, og sier at Scanfood Sales vil bli meldt til politiet.

Daglig leder i Scanfood Sales Stig Sætre sier han har trukket tilbake laks som inneholder det ulovlige saltet.

- Det gjelder veldig lite fisk, det er bare snakk om noen få tonn, sier Sætre til Sunnmørsposten.

- Men hvor mye har du solgt tildligere?

- Det har jeg ikke oversikt over.

Sætre vedgår at han visste at det ikke var lov å bruke nitrittsalt i laksen, og sier seg lei for at det ble gjort likevel.

- Det er jo et fullt lovlig stoff i annen matproduksjon og blir solgt av alle saltleverandører. Dessuten har ingen påvist at det er helsefarlig å bruke nitrittsalt i røykelaks sier den daglige lederen.