Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brukte valgurne som ikke var forseglet i Oslo

- Regnet som en grov feil, uttaler Helsingforskomiteen.

FEIL OG RIKTIG: Valgurna Torbjørn Krøvel i går tok bilde på Munkerud skole på Nordstradn  var ikke forseglet og dermed i teorien mulig å manipulere. Urna til høyre er riktig forseglet. Foto: TORBJØRN KRØVEL og NTB SCANPIX
FEIL OG RIKTIG: Valgurna Torbjørn Krøvel i går tok bilde på Munkerud skole på Nordstradn var ikke forseglet og dermed i teorien mulig å manipulere. Urna til høyre er riktig forseglet. Foto: TORBJØRN KRØVEL og NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du opplevd uregelmessigheter i eller ved stemmelokalene? Send epost til 2400@db.no, sms/mms til 2400 eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet): Da sivilingeniøren Torbjørn Krøvel skulle avgi sin stemme i stortingsvalget i valglokalet på Munkerud skole i Oslo i 13.15-tida i går, så  han plutselig at ikke alt var som det skulle.

- Da jeg puttet stemmeseddelen i valgurnen oppdaget jeg at den manglet plombering. Jeg nevnte det først til funksjonærne ved urna halvt på spøk, men de ble flakkende i blikket. Da jeg ba om å snakke med en leder, kom det en som var usikker og sa at han bare trodde urnen trengte å være plombert når den skal fraktes til Rådhuset, forteller Krøvel til Dagbladet.

Han oppfattet ikke at det ble tatt affære der og da. Valgloven er i dag klar på at urnene skal være forseglet, mens det tidligere var opp til kommunene å etablere «betryggende rutiner».

- Jeg fikk inntrykk av at de ikke tok det helt seriøst, så jeg ble litt urolig. Jeg tror ikke noen manipulerer med stemmesedler i Oslo, men det er jo viktig at det er orden på alt under valget for å unngå spekulasjoner, sier den observante velgeren.

- Regnet som grovt Helsingforskomiteen har i år 34 valgobservatører fra elleve forskjellige land plassert rundt omkring i Norge. Komiteen deler Krøvels oppfatning av urnetabben.

- Internasjonalt er dette regnet som en grov feil, når stemmeurnen ikke er forseglet er kan det være rom for å manipulere. Velgerne vil reagere og det kan svekke tilliten til systemet, sier informasjonsleder og ansvarlig for observatørprosjektet ved årets valg, Berit Lindeman, til NRK.

Lindeman opplyser at det har vært registrert uforseglede urner også andre steder, og at det ikke er god nok forståelse hos de norske valgfunksjonærene for hvor viktig dette er.

- Kan garantere Ifølge NRK har både stemmestyret og inspektøren ved valglokalet i Munkerud skole nå skrevet under på en avviksmelding om hendelsen hvor de garanterer at det ikke har skjedd noe galt med den aktuelle urnen som følge av at den var «ulåst».

- Dette skal ikke skje. Men vi kan garantere at det ikke har skjedd manipulering av stemmesedlene. Stemmeurnen har til enhver tid blitt passet på av minst to medarbeidere, sier kommunikasjonssjef for valget i Oslo, Ingvild Åsgård, til NRK, som først omtalte saken.

 

Også ved et bestemt valglokale i Stavanger opplyser en velger til Dagbladet at det ble oppdaget en urne som ikke var plombert. På samme måte som ved Mukerud skole skal valgfunksjonærene her ha gitt inntryk av at det ikke er en regel at urnen skal være forseglet - til tross for at det altså er et lovfestet krav. Dagbladet har foreløpig ikke fått bekreftet denne opplysningen.

Har du opplevd uregelmessigheter i eller ved stemmelokalene? Send epost til 2400@db.no, sms/mms til 2400 eller ring 24 00 00 00.
- BLE UROLIG: Torbjørn Krøvel følte at påpekningen hans ikke ble tatt på alvor i valglokalet.
- BLE UROLIG: Torbjørn Krøvel følte at påpekningen hans ikke ble tatt på alvor i valglokalet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling