Brumlebass og ryddegutt

Navn: Thorbjørn Berntsen Alder: 64 Yrke: Pensjonist

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorbjørn Berntsen er en av de få i Arbeiderpartiet som ennå kan si solidaritet uten at det høres ut som et fremmedord. Og han er vel snart den eneste som ikke har lært ordet på videregående. Politisk er han historie, og det var kanskje derfor han ble satt til å lede valgkomiteen i Oslo Arbeiderparti. Ingen kan mistenke ham for personlige ambisjoner. Men det er heller ikke noen som kan mistenke ham for ikke å ville det beste for partiet. Bortsett kanskje fra enkelte som ikke lenger føler seg kallet av valgkomiteen.

Nå driver Berntsen visstnok hestehandel med AUF-ere for å få valgt Bjørgulv Froyn til ny formann. For han har møtt en viss motstand mot den gamle streikelederen i Oslo Sporveier som den gang også var en høyt profilert SV-er. Men Berntsen får det nok som han vil. Det kan man høre på klagene fra Marit Nybakks våpendragere og fra mediemillionær Svein Larsen, som har truet med å trekke seg fra kampen om klubba.

Den tidligere miljøvernministeren kjenner Oslo Arbeiderparti ut og inn. Som mangeårig leder, og som stortingsrepresentant og varamann for dette partiet i 32 år. Det som har gitt ham politisk tyngde er likevel bakgrunnen som rørlegger og klubbformann på Akers mek.

I Stortinget ble han lenge gående som en litt misfornøyd fagpolitiker med tilnavnet «Leppa fra Grorud», og Gro fikk panikk da Hallvard Bakke lanserte ham som nestlederkandidat i 1989. Det var derfor en politisk genistrek da hun året etter gjorde ham til miljøvernminister. Han ble ikke bare en av regjeringens mest profilerte medlemmer, han ble også en av hennes fremste beundrere og våpendragere.

- Du kan ikke kritisere ei dame som jobber 18 timer i døgnet for dette landet, sa han en gang. Han ble sittende sju år som miljøvernminister. Miljøfrik ble han ikke, men han ga partiets miljøpolitikk tyngde og troverdighet blant folk flest.

Men han og Gro kom fra to verdener. En gang holdt han et innlegg i regjeringen der han hevet seg opp til de store høyder. De yngre statsrådene satt som fjetret, mens sjefen sjøl var mindre imponert. Det var tilløp til applaus da Gro spurte sin miljøvernminister: - Hvor står dette, Thorbjørn? For det sto ingen steder.

Han gikk stille og rolig over i pensjonistenes rekker da Jagland kastet inn håndkleet etter valget i 1997. Men det er lyd i brumlebassen ennå. Når Røkke kjøper hans gamle arbeidsplass for Akers egne penger, og når mangemillionærene bygger sine palasser oppover i dalom. Han og kona Adda klarer seg lenge med småbruk i Valdres.