Brummer mot Norge

USAs ambassadør Benson K. Whitney er ikke fornøyd med regjeringens avgiftsendringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norske myndigheter har igjen terget på seg USA. Ambassadør Benson K. Whitney går nå hardt ut mot forslaget i det norske statsbudsjettet om å legge om avgiftssystemet på biler.

Rådyre SUV-er

Avgiftsendringen innebærer i praksis at bensinbiler blir langt dyrere, mens dieselbiler blir langt billigere. Nå skal CO 2 -utslippet tas hensyn til, ikke slagvolumet, noe som blant annet vil gjøre store SUV-er svært dyre. Det er dårlige nyheter for amerikansk bilindustri.

-  USA respekterer Norges rett til å sette sine egne skatteregler. Vår interesse i debatten er at skattereglene må være rettferdige og ikke-diskriminerende, skriver ambassadøren i en skriftlig uttalelse til Dagbladet.

-  Med 2006-budsjettet innførte den norske regjeringen nye skatter på biler som bidro til å fjerne den siste rest av markedet for amerikanske biler i Norge, fortsetter han.

Ambassadøren mener at skattereglene som ble innført i Norge for ti år siden, i 1996, hadde en sterk negativ innvirkning på salget av amerikanske biler i Norge. I 1995 utgjorde amerikanske biler åtte prosent av totalmarkedet, om lag 9500 biler. Etter det har salget sunket for hvert år, til bare 1500 solgte i 2005. Nå frykter Whitney at markedet forsvinner helt.

Han mener også at endringene ikke er miljøvennlige.

-  Å redusere CO 2 -utslippene er et mål Norge og USA deler. Men vi mener at Norges fokus på å redusere CO 2 i det norske skattesystemet ikke er uten en miljømessig kostnad. Skatt på CO 2 -utslipp vil føre til økt salg av dieselbiler, som slipper ut mer partikkelstøv og nitrogenoksid (NOX) enn bensinmotorer. Disse utslippene kan forårsake luftveisproblemer, skriver ambassadøren.

BRUMMER KRAFTIG: USAs ambassadør i Norge, Benson K. Whitney, mener den norske regjeringens avgiftsendringer på biler diskriminerer USA og amerikanske bilprodusenter. Foto: Steinar Buholm
BRUMMER KRAFTIG: USAs ambassadør i Norge, Benson K. Whitney, mener den norske regjeringens avgiftsendringer på biler diskriminerer USA og amerikanske bilprodusenter. Foto: Steinar Buholm Vis mer

Frykter redusert salg

Whitney er bekymret for at endringene i avgiftsreglene for varebiler vil slå negativt ut for amerikanske bilprodusenter.Også tidligere i år terget Norge på seg USA, da Statens pensjonsfond trakk seg ut av kjøpesentergiganten Wal-Mart. Etter et foredrag i «tenketanken» Civita om forholdet mellom Norge og USA, avslørte han overfor Dagbladet at USA mislikte sterkt at Statens pensjonsfond hadde trukket seg ut av gigantkjeden. Finansdepartementet begrunnet uttrekkingen slik 6. juni: «I tilrådingen om å trekke ut Wal-Mart vises det til grove/systematiske brudd på menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter».

Whitney delte ikke det synet.

-  Wal-Mart driver ikke uetisk. Det er en meget alvorlig anklage å komme med mot et selskap som skaffer tusenvis av mennesker arbeidsplasser verden over, sa han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer