Brundtland kjøpte stranda i hemmelighet

Gros sønn Knut Brundtland sørget for at Stoltenberg og de rødgrønne fikk tilslaget på strandeiendommen på Bygdøy i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går morges ble pressen hasteinnkalt på befaring på statens nye eiendom på Oslos beste vestkant. Stoltenberg og co ville vise fram strandperlen som ble deres for 30 millioner kroner. Dagbladet kan fortelle hvordan de rødgrønne fikk tak i stranda.

Hemmelig
Det begynte for bare fem dager siden. Mandag ringte Jens Stoltenberg til Knut Brundtland og lurte på om han kunne sjekke mulighetene for å kjøpe strandeiendommen i Oslo-fjorden.

I all hemmelighet sonderte Brundtland mulighetene for at Stoltenberg og hans politiske partnere kunne for overta eiendommen.

Det var først mot slutten av Vaske-Bakke fikk vite at det ikke var en rik privatperson som ville sikre seg eiendommen, men derimot de rød-grønne politikerne.

Torsdag kveld var handelen i boks.

- Det er hyggelig og morsomt å kunne gjøre en slik ettervalgsinnsats. Jeg hadde tid og anledning til å hjelpe til med å gjennomføre dette, og Jens stolte vel på meg, da, sier Brundtland til Dagbladet.

Vennetjeneste
Brundtland understreker at han ikke gjorde denne jobben for honorar, og at det snarere er en slags politisk vennetjeneste.

- Jeg er ikke lenger advokat, men jobber som forretningsutvikler og aktivt styremedlem. Jeg er fri og har råd til å gjøre dette, og ser på det som et samfunnsbidrag. Jeg er en venn av Jens, eller som vi sier, kamerater, sier Ap-mannen Brundtland.

VARSLER NY POLITIKK: Vi er enige om at fellesskapets midler skal sikre folk bedre tilgang til strand og vann, sier Jens Stoltenberg (Ap) ,Kristin Halvorsen (SV) og Åslaug Haga (Sp). De tre partilederene har lyst til å gjøre flere eiendomskjøp i tida framover. Skyggelagt felt viser folkets nye strandeiendom. Fotomontasje
VARSLER NY POLITIKK: Vi er enige om at fellesskapets midler skal sikre folk bedre tilgang til strand og vann, sier Jens Stoltenberg (Ap) ,Kristin Halvorsen (SV) og Åslaug Haga (Sp). De tre partilederene har lyst til å gjøre flere eiendomskjøp i tida framover. Skyggelagt felt viser folkets nye strandeiendom. Fotomontasje Vis mer

I går morges innkalte Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Åslaug Haga til en haste-pressekonferanse på Huk i Oslo.

Nyheten var at de rødgrønne hadde sikret seg den fire mål store strandeiendommen til Vaske-Bakke for 30 millioner kroner!


Jens hadde idéen
Det var Jens Stoltenberg som hadde ideen og som satte ballen i gang. Stoltenberg har fulgt med i avisskriveriene om prakteiendommen som lenge har vært til salgs.
- Det var min idé - jeg kom på det da jeg leste en avisartikkel om at Bakke ville selge, sier Stoltenberg oppglødd til Dagbladet. Telefonforhandlingene med "Vaske-Bakke", som for tida er i Brasil, ble overlatt til Brundtland.

Han overlot altså telefonforhandlingene med «Vaske-Bakke», som for tiden befinner seg i Brasil, til Brundtland.

- Jens har jo alltid har vært opptatt av hvordan man kan sikre allmennheten adgang til naturområder og strandsoner. Han ringte meg mandag og ville drøfte med meg hvordan vi kunne gå fram for å sikre oss denne eiendommen på Bygdøy. Vi drøftet det, og han fant ut at han ville prøve å gå videre med det. Vi kom til at det var praktisk at jeg prøvde å gjøre en sondering.

- Så du fikk i oppdrag å sondere pris og muligheter for kjøp på vegne av en mulig kjøper?

- Det stemmer. Det var viktig at det ikke kom ut hvem kjøperne var, i tilfelle handelen ikke skulle lykkes. Så Bakke visste ikke hvem som ville kjøpe i første omgang, forteller Brundtland.Under takst
Eiendommen har en takst på 37 millioner kroner. Det forelå et bud på 27 millioner kroner.
- Man kan si at vi høynet budet eller at vi kjøpte for 7 millioner under takst, sier Brundtland.
- Hvordan reagerte Bakke da du fortalte at det var Ap, SV og Senterpartiet som ville kjøpe?
- Han syntes det var veldig hyggelig. Mitt inntrykk er at han er veldig fornøyd, sier Brundtland.

Bakke sier til Dagbladet at han egentlig håpet å få mer for eiendommen.

- Og jeg har sagt nei til liknende tilbud tidligere. Samtidig ville jeg gjerne være med på å gi Oslos befolkning bedre forhold på Huk, sier den kjente investoren til Dagbladet.
Han sier han har fått et felles brev fra alle de rødgrønne partilederene.


Stoler på Jens
Bakke kjøpte villaen på Huk for 27,5 millioner kroner i 1997. Han har tidligere ønsket å rive den og bygge ti luksusleiligheter i stedet, men har ikke fått lov av Oslo kommune.
- Jeg har prøvd å selge villaen to ganger tidligere, men fikk ikke pengene jeg var lovet. Denne gangen er jeg sikker på å få det jeg skal ha, sier Bakke.

I februar 2000 kjøpte finansakrobaten Thomas Øye huset for 50 millioner kroner, men klarte aldri å gjøre opp for seg. Saken endte i retten, uten at det ble noen løsning på salget. Fire år senere er salgssummen 30 millioner kroner - 7 millioner kroner under takst.

- Etter at dette ble kjent har jeg fått mange telefoner fra folk som har sittet på gjerdet, men nå er toget gått, sier Bakke. Han har selv bodd i huset som både skal være kaldt, uisolert og preget av fuktskader. De siste tre årene er det imidlertid en leieboer som har kunnet nyte den fantastiske utsikten fra eiendommen.
Tidligere har Stein Erik Bakke sagt følgende om utsikten fra eiendommen:
- Man kan jo sitte på terrassen og nyte de spreke 20-årige jentene som nesten går halvnakne rundt på andre siden av gjerdet. Jeg skal i hvertfall nyte tomten og være der i sommmer.


Virker snevert
Ap-ordfører Hermann Kristoffersen i Tromsø er forundret over kjøpet.
- Til å være første markeringssak for en ny rødgrønn regjering, synes jeg kjøpet virker litt snevert. Det er nesten så jeg tror saken er medieskapt. Jeg regner med at de største politiske linjene til regjeringen vil vises etter hvert, sier han.

Selv har han ingen ambisjoner om en plass ved kongens bord:
- Jeg holder fast ved at det er bedre å være ei stor torsk i Tromsø enn ei lita lodde i Oslo.

FIKSER OG ORDNER: Gro Harlem Brundtlands sønn og Jens Stoltenbergs venn Knut Brundtland sonderte terreget før den overraskende handelen av strandeiendommen på Bygdøy. Det er hyggelig å kunne gjøre en slik ettervalgsinnsats. Jeg ser på dette som et samfunnsbidrag, sier Brundtland til Dagbladet.