Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brundtland svarer Trump

Tidligere WHO-sjef Gro Harlem Brundtland mener at det siste vi trenger nå, er å angripe Verdens helseorganisasjon (WHO).

VIL KUTTE: President Donald Trump truer i et brev å fryse støtten til WHO permanent dersom ikke organisasjonen gjennomfører «betydelige forbedringer». Bilder fra AP. Vis mer

Tirsdag ettermiddag svarer tidligere WHO-sjef Gro Harlem Brundtland på president Donald Trumps angrep mot WHO. Hun viser til sin kommentar fra 15. april:

- Det siste vi trenger nå er å angripe WHO. Dette betyr at man svekker vår helt sentrale felles globale institusjon. WHO har både de nødvendige erfaringer og fullmakter til å ha oversikt over og dele informasjon og samtidig bistå alle land med å få bukt med den pågående coronakrisen.

- WHO er også sentral når det gjelder å forebygge nye kriser som denne, og gjøre oss alle bedre forberedt til å takle de utfordringer som en globalisert verden stiller oss overfor, uttalte Gro Harlem Brundtland.

FYRER LØS: President Donald Trump holdt ikke igjen da han møtte media utenfor Det hvite hus 17. mai. Bilder fra AP. Vis mer

Delte brev

USAs president har ved flere anledninger uttalt seg kritisk om WHOs håndtering av pandemien. Særlig har han vært kritisk til hvordan de har kommunisert alvorligheten.

Natt til tirsdag delte han et brev, som han har sendt til WHO, hvor han truer med å fryse støtten til organisasjonen permanent, dersom de ikke gjennomfører betydelige forbedringer i løpet av 30 dager.

Roste Gro

I brevet viste Trump til WHOs håndteringen av utbruddet av SARS, som fant sted mens Brundtland ledet organisasjonen. Trump roste Brundtlands håndtering, og nevnte at hun frarådet reise til utsatte områder for å hindre smittespredning.

- Hun nølte heller ikke med å kritisere Kina for å ha satt den globale helsa i fare ved å forsøke å dekke over utbruddet ved å på sedvanlig vis arrestere varslere og sensurere mediene. Mange liv kunne ha vært reddet dersom du hadde fulgt Dr. Brundtlands eksempel, skriver Trump i brevet til dagens WHO-sjef, Tedros Ghebreyesus.

Årlig betaler USA 400 millioner dollar til WHO, og er den største bidragsyteren. Beløpet tilsvarer omkring 15 prosent av WHOs budsjett.

TAR MEDISIN: Trump avslørte på en pressekonferanse tirsdag at han tar malaria-medisin mot covid-19. Video: AP Vis mer

Kritikk

President Donald Trump har selv blitt kritsert for hvordan USA har håndtert viruset.

Per 18. mai var det registrert over to millioner smittetilfeller i landet, som er mer enn antallet smittetilfeller i hele Europa. Det er også registrert 127 000 dødsfall som kan relateres til Covid-19.

Under en pressekonferanse mandag kveld sjokkerte Donald Trump ved å si at han tar den omstridte medisinen hydroklorokin. Presidenten hevder å gjøre dette for å unngå å utvikle symptomer på Covid-19.

Foreløpig finnes det imidlertid ingen vitenskapelig bevis for at medisin faktisk virker. Tvert i mot kan den være farlig å bruke for folk med visse medisinske problemer, ifølge studiene som hittil er publisert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!