Brundtlands skatt vekker storm

- Dette er grådighetskultur av verste slag. Arne Olav Brundtland eller hans rådgivere har åpenbart lett med lys og lykte etter smutthull i skattebestemmelsene, sier SVs nestleder Øystein Djupedal. Nå havner Brundtlands skattesak i Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under behandlingen av revidert budsjett i vår vedtok Stortinget å be regjeringen komme tilbake med en utredning av ulike deler av skattesystemet; blant annet virkning og konsekvenser av delingsmodellen, flat skatt og forholdet mellom kapitalskatt og beskatning av lønnstakere. Utredningen ventes å komme over nyttår.

Må ta opp saken

Etter gårsdagens avsløring av Arne Olav Brundtlands skattesparing etter boka «Gift med Gro», kan ikke politikerne unngå å måtte forholde seg til denne konkrete saken.

- Det vil ikke være urimelig at vi, når Stortinget får utredningen på bordet, tar opp ulike sider ved aktivitetskravene i delingsmodellen på nytt. Jeg regner med at regjeringens utredning også vil inneholde en evaluering av de erfaringene man har hatt ved de lokale likningskontorene når det gjelder tolkningen av aktivitetskravene, sier Tore Nordtun, skattepolitisk talsmann i Ap til Dagbladet.

Hoderysting

Arne Olav Brundtlands skattesmutthull voldte hodebry og hoderysting i korridorene i Stortinget i går, der Bondevik i sin presentasjon av verdikommisjonen advarte mot å utnytte lovens hull og mangler til å tjene smarte penger.
Finanspolitikerne som klekket ut den såkalte 300-timersregelen for to år siden, var ikke kreative nok til å forutse at den kunne brukes slik Brundtland nå har fått aksept for.

SVs finanspolitiker Øystein Djupedal sier han hadde forventet at tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands mann ville gått foran med en helt annen skattemoral.

- En mann i Brundtlands posisjon burde vært mer aktsom, og ikke lete etter smutthull i skattebestemmelsene for egen berikelse. Brundtland bør ta kontakt med skattemyndighetene og be om å bli liknet etter andre bestemmelser, slik at han betaler normal skatt, mener Djupedal.

Hullet tettes

Etter stemningen blant finanspolitikerne å dømme kan en ny behandling i Stortinget føre til at smutthullet tettes.
- Det er klart at hensikten med 300-timersregelen var å lette situasjonen for småbedrifter med aktive eiere og ikke myntet på forfattere, sier lederen av finanskomiteen i Stortinget, Lars Gunnar Lie (KrF). Han sier han vil ta opp saken i KrFs finansfraksjon.

Også Høyres Børge Brende er åpen for en presisering av skattebestemmelsen dersom den åpner for tolkninger som ikke er i tråd med Stortingets intensjon.

- Dette er en regel til beste for bedriftene, og bør ikke uthules. Hvis det trengs en presisering av reglene på dette punkt, har Høyre ikke noe mot det, sier Brende.

Finansminister Gudmund Restad, som i egenskap av Sp's finanspolitiker i Stortinget var med på å utforme forliket om delingsmodellen og 300-timersregelen for to år siden, ville i går ikke kommentere saken.