Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brundtlands skattesmutthull i Stortinget

Arne Olav Brundtlands skattesak ble tema i Stortingets muntlige spørretime i dag. Statsminister Kjell Magne Bondevik er åpen for å tette eventuelle skattesmutthull i delingsmodellen, men ville ikke kommentere den aktuelle saken der eks-statsminister Gro Harlem Brundtlands mann skal ha spart rundt en halv million kroner på å bruke det mange karakteriserer som et slikt smutthull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brundtland fikk lavere skatt ved å få ligningskontoret til å godta at han brukte mindre enn 300 timer på boka «Gift med Gro».

  Forfatterinntekter er næringsinntekt, og den såkalte delingsmodellen i loven gjør at skatten for forfatteres inntekt kan bli opp til 52,4 prosent. Brukes mindre enn 300 timer på næringsvirksomheten kommer man unna delingen og slipper med 28 prosent i skatt.

  300-timersregelen så dagens lys for to år siden, men Brundtlands skattesak har skapt reaksjoner hos lovgiverne på Stortinget.

 Regelen var til for å lette situasjonen for småbedriftseiere - å bruke regelen slik Brundtland har gjort, var ikke hensikten, er gjennomgangstonen blant politikerne.

Grådighetskultur

Blant dem som reagerer sterkest er SVs finanspolitiske talsmann Øystein Djupedal, som mener dette er utslag av den grådighetskultur regjeringen har varslet den vil gripe fatt i med sin verdikommisjon.

 I Stortingets spørretime ville han vite hva statsministeren vil gjøre for å tette slike smutthull.

  Statsminister Bondevik ville ikke gå inn i den konkrete saken, men dersom det åpenbares smutthull i delingsmodellen som ikke var tiltenkt, og utnyttelse av dette viser seg å være et allment problem, er regjeringen innstilt på å fremme forslag for å tette disse, sa han.

  En utredning av ulike deler av skattesystemet, deriblant delingsmodellen, er allerede i gang. Utredningen er ventet til Stortinget en gang på nyåret.

Etikk

I sitt svar kom Bondevik også inn på sin redegjørelse om verdikommisjonen. Han trakk fram at det ikke alltid er slik at det som er juridisk tillatt er etisk forsvarlig:

  - Vi bør ikke være fornøyd med vår atferd noen av oss hvis vi på alle områder bare greier å holde oss innenfor lovens rammer. Vi bør ut over det vurdere om det vi gjør er etisk sett tilrådelig. Det gjelder blant annet i skattespørsmål, sa Bondevik.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!